Мокро брауни с ябълки /без глутен/
Продукти:
100 грама пълнозърнесто брашно от ориз
3 супени лъжици брашно от рожков
200 грама кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
2 чаени лъжички оризов сироп*
2 супени лъжици краве масло
300 грама зелена ябълка**
*Можете да замените оризовият сироп с пчелен мед или със стевия, както е по оригиналната рецепта на Руми.
**Аз използвах три малки ябълки. Двете смлях в блендер, а едната нарязах на малки парченца.
Приготвяне:
Сложете брашната /оризово и рожково/ в блендер. Добавете киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата. Тестото става на топка, липсва му влага и се добавя 200 грама от ябълката. При мен всяка от ябълките беше по 100 грама.
Аз пуснах ябълките на големи парчета, защото блендерът ги смила, но яко нямате блендер или робот, я настържете на ситно. Останалата ябълка нарежете на малки кубчета и добавете накрая.
Добавете маслото и оризовият сироп. Блендирайте!
Намаслете тавичката и изсипете сместа във формата. Моята форма беше кръгла, с диаметър 20 сантиметра. Подредете парченцата ябълка, които отделихте в началото и ги натиснете леко, за да потънат в сместа.
Печете около 60 минути в предварително загрята фурна на 150 градуса.
Браунито остава мокро и след изпичане, така че не печете повече от посоченото време.