Карамелено - лимецови бисквити
Продукти:
250 грама кафява захар
100 милилитра вряла вода
100 грама краве масло
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка сух джинджифил
1 чаена лъжичка цейлонска канела
1/4 чаена лъжичка кардамон, смлян
1/4 чаена лъжичка индийско орехче
1/4 чаена лъжичка анасон, смлян
1/4 чаена лъжичка карамфил, смлян
450 грама пълнозърнесто брашно от едрозърнест лимец
2 - 3 щипки сол
Приготвяне:
Карамелизирайте захарта в по - голям и дълбок съд.
Нормална тенджера за супа би свършила чудесна работа.
Дръпнете карамела от котлона и на части налейте врялата вода, като бъркате.
Бъдете внимателни! Независимо, че водата е вряла, все пак се получава бурно кипене и отделяне на гореща пара. За ваша сигурност сложете на ръката си, с която бъркате кухненска ръкавица.
Сложете отново тенджерата на котлона и на слаб огън загрейте повторно до получаване на карамелен сироп.
Не трябва да остават парченца неразтворен карамел.
Изключете котлона, но не махайте тенджерата.
Прибавете маслото и бъркайте докато се стопи.
След това прибавете содата и всички подправки.
Сместа отново ще кипне, активирана от содата.
Махнете съда от огъня и охладете до леко топло.
Към ароматния сироп прибавете яйцето и разбъркайте енергично.
Добавете 400 грама от брашното и отново разбъркайте до лепкаво тесто.
Може да направите това в кухненски робот или с обикновен миксер, но със спираловидни бъркалки за тежко тесто.
Оставете тестото да се охлади напълно.
Най - лесно и бързо през това време на годината е да го оставите за кратко на балкона.
Изсипете тестото върху работния плот и доизмесете с останалото брашно.
Не слагайте повече брашно, дори тестото да ви се стори леко лепкаво.
Завийте го в найлоново фолио и го оставете за един ден в хладилника.
Така всички аромати ще се споят идеално, а консистенцията му ще стане съвършено гладка.
На следващия ден разточете на части тестото върху набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 10 - 12 минути в загрята на 175 градуса фурна.
Не препичайте бисквитите! Трябва да останат с приятен карамелен цвят.
Може да изпечете бисквитите две - три седмици предварително преди да ги украсите.
Също така бисквитите ще станат още по - ароматни и ще омекнат!
Приятен апетит!