х Френска селска торта със зелени смокини | ecosem.bg

Френска селска торта със зелени смокини

Френска селска торта със зелени смокини

Продукти:


за блатовете:


400 грама пълнозърнесто брашно от едрозърнест лимец

200 милилитра прясно мляко

150 грама кафява захар

50 грама краве масло

2 супени лъжици пчелен мед

2 чаени лъжици сода бикарбонат

1 яйце


за крема:


1500 грама цедено кисело мляко

15 супени лъжици кафява захар


400 грама смлени орехи 

 

1 бурканче сладко от зелени смокини


Приготвяне:


Сложете прясното мляко и захарта в тенджера на котлона. 

Оставете да загрее добре и разбърквайте постоянно, за да може захарта да се разтопи. 

Добавете меда, содата, яйцето и маслото. 

Продължавайте да разбърквате. 

Свалете от котлона и добавете брашното. 

Отново разбъркайте и оставете за кратко настрани, за да може да изстине. 

След това замесете тесто. 

Разточете на осем равни топки. 

Всяка топка разточете на кръг с диаметър 24 сантиметра. 

Можете да направите еднакви по размер блатовете, като ги изрежете с чиния, поставена върху разточеният кръг. 

Заделете остатъците на една страна.

Прехвърлете разточените кори върху хартия за печене.

От остатъците на всеки блат се образува още един - девети блат.

Това изцяло зависи от възможностите ви за разточване. 

Печете на средно ниво във фурната, на 180 градуса с вентилатор.

Всеки блат се изпича средно за 5 - 6 минути. 

Това изцяло зависи от фурната ви, затова следете през цялото време.

Докато блатовете се пекат направете крема.

Смесете цеденото мляко със захарта и разбъркайте добре.

Извадете смокините от бурканчето и ги нарежете на тънки резени.

Поставете малко от крема на дъното на поднос.

Отгоре поставете един блат, намажете с крем и подредете няколко резенчета смокини.

Поставете втори блат, после отново крем, смокини ... и така докато блатовете и крема свършат. 

Отгоре и отстрани, покрийте тортата със смлени орехи. 

Декорирайте с цели парчета орехи и цели плодове смокини.

Поставете тортата в хладилник за няколко часа да отлежи. 

Най - добре е за една нощ, така крема ще попие в блатовете добре.

Приятен апетит!

« назад