0 Защо еднозърнест лимец? | ecosem.bg

Защо еднозърнест лимец?

Защо еднозърнест лимец?

Еднозърнестият лимец е един от най-древните видове пшеница, като негово производно е двузърнестият лимец, което всъщност означава, че по-качественият от двата продукта е първият. На практика всички сортове пшеница, които са създадени по-късно произхождат от лимеца.

Не случайно наред с имената „Древно жито на фараоните“, „Последна храна на Христос“, лимецът се нарича и „Хлябът на траките“. Това древно жито е било тук преди много векове. То е тук и днес.

За тези, които никога не са виждали лимец, тази култура би могла да мине за обикновен плевел, порастнал край пътя. Лимецът има тънко здраво стъбло, високо над метър. Класът му е сбит, а зърното – скрито в плътно прилепнали обвивки.

Едно от най-ценните качества на еднозърнестия лимец е ниското съдържание на глутен, което го прави изключително ценен. Особено важно е, че не предизвиква алергични реакции при хора, страдащи от целиакия. Тази култура е незаменима за страдащите от болестта. Целиакията е състояние, при което не се усвояват специфичните пшеничени белтъци (глутен и глутеноподобни), така че вместо да има хранителна стойност, последният се превръща в източник на интоксикация за организма. Белтъкът, който влиза в състава на зърното на лимеца – глиадин, се оказва нетоксичен за болните от целиакия.

Еднозърнестият лимец е основа за създаване на множество атрактивни хлебни изделия, за поддържане на здраво тяло, за пречистването на кръвта с високото си съдържание на хранителни влакнини.

Специално внимание трябва да се обърне на това, че само еднозърнестият лимец е подходящ за безглутеинови диети, защото съдържанието на глутен при него липсва или е много малко, докато двузърнестия лимец има други положителни качества и дава по-висок добив, но не трябва да се ползва при тези диети, понеже съдържанието на глутен в зърното му е сравнително високо.

Еднозърнестият лимец има уникална структура на глутена и хранителни качества, които липсват при други житни култури:

- 3 до 4 пъти по-високо количество бета каротин

- 2 пъти по-високо количество на витамин А (ретинол)

- 3 до 4 пъти по-високо количество на лутеин

- 4 до 5 пъти повече рибофлавин

- не съдържа холестерол.

Народната медицина препоръчва консумирането на еднозърнест лимец при колит, неврози, шипове, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.

За нашето пълнозърнесто брашно използваме еднозърнест лимец, който сами отглеждаме на нашите ниви край с. Стамболово. Зърното е смляно на каменна мелница, благодарение на което в него се запазват всички витамини, ензими, минерали и фибри, правещи брашното напълно натурално и здравословнo. Нашето пълнозърнесто брашно съдържа всички съставни части на зърното – ендосперм, зародиш и обвивка, в пропорциите които им е отредила природата, и всички витамини, минерали и фитонутриенти които се съдържат в тях. Нищо не се премахва, нито се добавя. 

 

 

« назад