х Домашни понички | ecosem.bg

Домашни понички

Домашни поничкиДомашни понички

ПРОДУКТИ:

300 г бяло брашно

1/4 чаена лъжица сол

40 г масло със стайна температура

120 мл топло прясно мляко

1 1/2 чаена лъжица (6 г) суха мая за хляб

2 супени лъжици (30 г) захар

1 яйце със стайна температура

олио за пържене

около 500 г мармалад или сладко по избор

пудра захар за поръсване

 

ПРИГОТВЯНЕ:

Разтворете в топлото мляко една чаена лъжица от захарта.

Добавете маята и разбъркайте. Оставете да постои 5 минути, докато маята шупне.

Смесете в купа брашното и солта.

Прибавете маслото и разбъкайте с вилица, докато в сместа се образуват трохи. Добавете останалата захар и разбъркайте равномерно.

В брашняната смес се прави кладенче и в него се изсипват млякото с маята и яйцето.

Замесва се меко тесто.

Пренася се върху леко набрашнена повърхност и се меси 5 минути, докато стане гладко и еластично. Ако тестото стане твърде лепкаво може да се добави още малко брашно, но трябва да остане меко.

Оформете тестото на топка и поставете в намазнена купа. Покрийте със стреч фолио и оставете на стайна температура, докато удвои обема си – за около 1 час и 30 минути.

Извадете тестото от купата и поставете върху леко набрашнен плот. Разточва се на дебелина 1 см.

Изрязват се кръгове с диаметър 6 см. Изрезките се събират на топка и се разточват наново, но преди това тестото трябва да се остави за десетина минути, за да се отпусне. Изрязват се още кръгове. Подреждат се върху хартия за печене поръсена с брашно. Покрийте с кухненска кърпа. Оставете да втасат около 30 минути.

Напълнете подходящ съд с олио за пържене на 4-5 см височина.

Поничките се пържат на умерено силен котлон. Поставайте по 3-4 наведнъж за около 15 секунди от всяка страна или докато станат златисто-кафяви. Обръщат се с помощта на дървено шишче, като се внимава да не се продупчват.

Изпържените понички се изваждат от олиото с решетъчна лъжица и се отцеждат, колкото се може повече.

Поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят хубаво от мазнината

След като поничките изстинат се пълнят с мармалад по избор. За целта мармаладът се слага в сладкарски пош с кръгъл накрайник с диаметър 4-5 мм. С накрайника поничката се продупчва отстрани и се напълва, докато от дупката излезе малко мармалад. Поръсете с пудра захар и сервирайте.

 

« назад