Домашни понички
ПРОДУКТИ:
300 г бяло брашно
1/4 чаена лъжица сол
40 г масло със стайна температура
120 мл топло прясно мляко
1 1/2 чаена лъжица (6 г) суха мая за хляб
2 супени лъжици (30 г) захар
1 яйце със стайна температура
олио за пържене
около 500 г мармалад или сладко по избор
пудра захар за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ:
Разтворете в топлото мляко една чаена лъжица от захарта.
Добавете маята и разбъркайте. Оставете да постои 5 минути, докато маята шупне.
Смесете в купа брашното и солта.
Прибавете маслото и разбъкайте с вилица, докато в сместа се образуват трохи. Добавете останалата захар и разбъркайте равномерно.
В брашняната смес се прави кладенче и в него се изсипват млякото с маята и яйцето.
Замесва се меко тесто.
Пренася се върху леко набрашнена повърхност и се меси 5 минути, докато стане гладко и еластично. Ако тестото стане твърде лепкаво може да се добави още малко брашно, но трябва да остане меко.
Оформете тестото на топка и поставете в намазнена купа. Покрийте със стреч фолио и оставете на стайна температура, докато удвои обема си – за около 1 час и 30 минути.
Извадете тестото от купата и поставете върху леко набрашнен плот. Разточва се на дебелина 1 см.
Изрязват се кръгове с диаметър 6 см. Изрезките се събират на топка и се разточват наново, но преди това тестото трябва да се остави за десетина минути, за да се отпусне. Изрязват се още кръгове. Подреждат се върху хартия за печене поръсена с брашно. Покрийте с кухненска кърпа. Оставете да втасат около 30 минути.
Напълнете подходящ съд с олио за пържене на 4-5 см височина.
Поничките се пържат на умерено силен котлон. Поставайте по 3-4 наведнъж за около 15 секунди от всяка страна или докато станат златисто-кафяви. Обръщат се с помощта на дървено шишче, като се внимава да не се продупчват.
Изпържените понички се изваждат от олиото с решетъчна лъжица и се отцеждат, колкото се може повече.
Поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят хубаво от мазнината
След като поничките изстинат се пълнят с мармалад по избор. За целта мармаладът се слага в сладкарски пош с кръгъл накрайник с диаметър 4-5 мм. С накрайника поничката се продупчва отстрани и се напълва, докато от дупката излезе малко мармалад. Поръсете с пудра захар и сервирайте.
« назад