
Козуначени кълбета
	Продукти:
	
	за тестото:
	
	400 грама био бяло брашно
	130 грама краве масло, разтопено
	170 милилитра домашно краве прясно мляко, топло
	20 грама прясна мая за хляб
	70 грама кафява захар
	щипка сол 
	2 яйца
	3 жълтъка
	
	за плънката:
	
	300 грама шипков мармалад
	140 грама розов локум, една опаковка
	
	за отгоре:
	
	разбити белтъци
	филирани бадеми за поръсване
	
	От посочените количества продукти излизат двадесет броя козуначени кълбета.
	Приготвяне:
	
	Пресейте брашното и направете кладенче в средата. 
	Разтворете маята в млякото, заедно с една лъжичка захар. 
	Сложете яйцата, жълтъците, захарта, разтворената мая и солта в кладенчето.
	Замесете тесто като по време на месенето, добавяйте по малко от маслото. 
	При месенето ми беше необходимо още брашно, а бялото ми свърши, затова използвах малко био пълнозърнесто брашно от пшеница.
	Месете продължително време до образуване на меко тесто. 
	Този път използвах практиката с удрянето на тестото в плота. 
	Получи се много, много меко и нежно!
	Сложете тестото в чиста купа и го покрийте със стреч фолио. 
	Сложете купата в хладилник за осем часа. 
	
	Ако не желаете да използвате хладилник за втасването на тестото, го сложете в топло помещение докато увеличи два пъти обема си.
	
	Извадете тестото от хладилника и оставете за около час на топло.
	След изваждането от хладилника, тестото трябва да е увеличило обема си. 
	Аз го оставих за един час в помещение с температура около 22 градуса. 
	
	След това разделете тестото на две топки и ги разточете на тънко. 
	Намажете единият разточен лист с шипков мармалад до половината и прегънете ненамазаната половина. Един вид го захлупвате. На снимката с разрезите се вижда точно идеята.
	Разрежете на ивици с нож за пица. 
	
	Вземете половин парче локум и усучете около него една ивица. 
	Не разтягайте много ивиците, за да не се сплескат.
	Аз усуквах по две ивици, а понякога и три около половин парче локум.
	Трите ивици усуквах, когато кълбенцето ми се виждаше твърде малко.
	
	Сложете хартия за печене в голяма тава.
	Използвах голямата тава на фурната в която ми се събраха всички кълбенца.
	Подредете козуначените кълбета в тавата на разстояние едно от друго. 
	Покрийте ги с хавлиена тънка кърпа и оставете да втасат повторно.
	Повторното втасване отнема между 45 минути и един час. 
	Това изцяло зависи от топлината в помещението.
	
	Разбийте белтъци на пяна, може да използвате тези, които са останали от тестото.
	Намажете обилно кълбетата и поръсете с филирани бадеми.
	Ако не разполагате с филирани бадеми, може да използвате друг вид натрошени ядки или кристална захар.
	
	Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, на средно ниво, за около 35 - 40 минути. 
	Проверявайте готовността с дървено шишче след 30 -тата минута. 
	Извадете тавата от фурната и покрийте с хавлиена кърпа до пълното изстиване на козуначените кълбета.
	Приятен апетит!










