Козуначени кълбета
Продукти:
за тестото:
400 грама био бяло брашно
130 грама краве масло, разтопено
170 милилитра домашно краве прясно мляко, топло
20 грама прясна мая за хляб
70 грама кафява захар
щипка сол
2 яйца
3 жълтъка
за плънката:
300 грама шипков мармалад
140 грама розов локум, една опаковка
за отгоре:
разбити белтъци
филирани бадеми за поръсване
От посочените количества продукти излизат двадесет броя козуначени кълбета.
Приготвяне:
Пресейте брашното и направете кладенче в средата.
Разтворете маята в млякото, заедно с една лъжичка захар.
Сложете яйцата, жълтъците, захарта, разтворената мая и солта в кладенчето.
Замесете тесто като по време на месенето, добавяйте по малко от маслото.
При месенето ми беше необходимо още брашно, а бялото ми свърши, затова използвах малко био пълнозърнесто брашно от пшеница.
Месете продължително време до образуване на меко тесто.
Този път използвах практиката с удрянето на тестото в плота.
Получи се много, много меко и нежно!
Сложете тестото в чиста купа и го покрийте със стреч фолио.
Сложете купата в хладилник за осем часа.
Ако не желаете да използвате хладилник за втасването на тестото, го сложете в топло помещение докато увеличи два пъти обема си.
Извадете тестото от хладилника и оставете за около час на топло.
След изваждането от хладилника, тестото трябва да е увеличило обема си.
Аз го оставих за един час в помещение с температура около 22 градуса.
След това разделете тестото на две топки и ги разточете на тънко.
Намажете единият разточен лист с шипков мармалад до половината и прегънете ненамазаната половина. Един вид го захлупвате. На снимката с разрезите се вижда точно идеята.
Разрежете на ивици с нож за пица.
Вземете половин парче локум и усучете около него една ивица.
Не разтягайте много ивиците, за да не се сплескат.
Аз усуквах по две ивици, а понякога и три около половин парче локум.
Трите ивици усуквах, когато кълбенцето ми се виждаше твърде малко.
Сложете хартия за печене в голяма тава.
Използвах голямата тава на фурната в която ми се събраха всички кълбенца.
Подредете козуначените кълбета в тавата на разстояние едно от друго.
Покрийте ги с хавлиена тънка кърпа и оставете да втасат повторно.
Повторното втасване отнема между 45 минути и един час.
Това изцяло зависи от топлината в помещението.
Разбийте белтъци на пяна, може да използвате тези, които са останали от тестото.
Намажете обилно кълбетата и поръсете с филирани бадеми.
Ако не разполагате с филирани бадеми, може да използвате друг вид натрошени ядки или кристална захар.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, на средно ниво, за около 35 - 40 минути.
Проверявайте готовността с дървено шишче след 30 -тата минута.
Извадете тавата от фурната и покрийте с хавлиена кърпа до пълното изстиване на козуначените кълбета.
Приятен апетит!