х Спаначена запеканка | ecosem.bg

Спаначена запеканка

Спаначена запеканкаСпаначена запеканка

Продукти:

за блата:

100 грама натурално пълнозърнесто брашно от ориз
100 грама краве масло, разтопено
150 грама пълномаслена извара
50 грама сусамово семе

за плънката:

200 грама пълномаслена извара
2 супени лъжици краве масло
300 грама пресен спанак
2 стръка пресен девесил
100 грама кашкавал
3 стръка пресен лук
2 малки моркова
1 розов домат
1 яйце

сол на вкус

Приготвяне:

Сложете всички продукти за блата в купа и разбъркайте добре до образуване на ронливо тесто.
Покрийте купата със стреч фолио и я поставете в хладилник за няколко часа да стегне.
Сложете маслото в дълбока касерола.
След като загрее достатъчно добавете нарязаният на ситно пресен лук.
Обелете и нарежете морковите на четвъртини.
Добавете ги към лука и разбъркайте.
Почистете спанака от жилите, измийте го, подсушете го и го нарежете на парченца като за салата. Добавете го в касеролата към останалите продукти. Задушете за кратко и свалете от котлона. 
Нарежете домата на малки парченца, а девесила на ситно. 
Прибавете ги към останалите продукти, заедно с изварата, яйцето и сол на вкус.
Разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки хомогенно. 
Сложете сместа за блата в тавичка с диаметър 20 сантиметра.
Притиснете със супена лъжица, така че да образувате борд и твърдо дъно. Нещо като основа за чийзкейк. Отгоре изсипете плънката, а върху нея - настърган кашкавал.
Печете на средно ниво във фурна, на 180 градуса за около 30 минути.
Приятен апетит!

 

« назад