Френска селска торта без глутен и захар - Кето вариант
Продукти:
за блатовете:
4 яйца
4 супени лъжици оризово брашно
2 супени лъжици ксилитол
за крема:
1 кг кисело мляко 8% масленост
3 супени лъжици ксилитол
100 грама орехи
шепа боровинки
Приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците.
Разбийте белтъците с ксилитола на пяна.
Добавете оризовото брашно на части при непрекъснато бъркане.
Прибавете и жълтъците един по един като бъркате непрекъснато.
При разбъркването използвайте силиконова бъркалка, защото сместа се разбърква по - добре и става хомогенна с малко усилия.
Сложете лист хартия за печене в квадратна тава.
Вземете два черпака от сместа и я разпределете върху хартията равномерно.
С разпределянето образувайте кръг. Аз го правих на око, но ако решите, че няма да се справите си очертайте кръг или използвайте кръгла тава.
Самият блат трябва да е с дебелина около половин пръст.
Печете на 200 градуса, на средно ниво във фурна с включен вентилатор.
Печенето отнема около 3 - 5 минути на блат.
Повторете процедурата с блата още четири пъти.
След като извадите всеки един от блатовете от фурната го оставяйте по 2 - 3 минути да изстине напълно и тогава отлепяйте хартията за печене.
Най- лесно се отлепя по два начина:
Първият е като използвате тънко острие за разрязване на блатове за торта.
Вторият е като обърнете блата надолу, така че хартията да остане отгоре и внимателно да я отлепите.
Блатовете стават доста сухи, предвид това, че се използва оризово брашно, затова трябва да действате внимателно с отлепянето.
Пригответе крема като смесите ксилитола с киселото мляко.
Разбъркайте енергично и до пълното усвояване на ксилитола от млякото.
Сместа се получава гъста и много лесна за разнасяне върху сухите блатове.
Смелете орехите в чопър или машинка за мелене на орехи.
Сложете една супена лъжица от крема на дъното на голяма чиния.
Отгоре поставете първият блат.
Намажете с крем, поръсете със смлени орехи и малко боровинки.
Поставете втори блат, отново крем, смлени орехи и малко боровинки.
Повторете процедурата докато свършат блатовете.
Накрая обмажете тортата отгоре и отстрани и я облепете обилно със смлени орехи.
Сложете тортата в хладилник за минимум дванадесет часа, за да може крема да попие в блатовете добре.
Приятен апетит!
« назад