х Хорасан - древната твърда пшеница | ecosem.bg

Хорасан - древната твърда пшеница

хорасан камут

Хорасан (Khorassan)  е сорт древна твърда пшеница, открита в египетските пирамиди преди повече от 3000 години. Всъщност хорасан е древноегипетското наименование на пшеницата и оттам произлиза името на тази зърнено-житна култура. Позната е и като Камут. Но Камут не е името на зърнената култура. Камут е марката, която е запазена от Kamut International да предлага на пазара т.нар. Хорасанска пшеница (Khorasan wheat - Triticum turgidum, по името на областта Хорасан в Египет, от където се смята, че тя произхожда). Популярността на бранда е толкова голяма, някои говорят и за монопол, че вече се свърза изцяло с продукта. Камутът има двойно по-големи и зърна от обикновената пшеница, които са стъкловидни. Затова съдържа малко фибри. Богат е на протеини (30% повече от пшеницата), липиди, витамини (най-вече Е и от групата В) и минерали (селен, мед, цинк, магнезий, фосфор) и според почитателите му - просто по-вкусен.

« назад