х Тритикале | ecosem.bg

Тритикале

triticale

Тритикале представлява създадена от човека житна култура чрез кръстосване на пшеница и ръж. В исторически план първи е извършил кръстосването английският ботаник Уилсън през 1875 година, но получените от него растения се оказали стерилни. За първи път фертилни растения са получени от немския селекционер Rimpau през 1888 г. Едно от най-важните качества при отглеждането на културата е високата нейна устойчивост на болести, киселинност и засушаване. Освен това високата комплексна устойчивост на болести, неприятели и неблагоприятни условия правят тритикале подходяща за отглеждане без използване на торове и пестициди. Съдържанието на протеин е близко до това на пшеницата, но с по-високо съдържание на аминокиселината лизин, която е основната лимитираща и незаменима аминокиселина, използвана за определяне на хранителната стойност на белтъците в зърното на житните култури. Макар че количеството на протеина в зърното на растението е високо, то съдържанието на глутен в него е по-малко, отколкото при пшеницата, и е с различно качество. Това прави възможно участието на тритикале в брашно като смес с пшеница. При този вид смес от брашна се получава диетичен хляб с много добро качество. Освен това полученият хлаб с участието на тритикале притежава по-голям обем и по-високо лизиново съдържание, което е безценно, както и да го погледнем, а освен това се съдържат и по-малко въглехидрати в сравнение с хляба, приготвен от чисто пшенично брашно.

« назад