
Ябълкова торта Радост
Продукти:
за блата:
100 грама настъргана и отцедена ябълка
100 милилитра прясно козе мляко
1 чаена лъжица цейлонска канела
100 грама овесени ядки
50 грама брашно от ръж
40 грама ксилитол
2 яйца
за крема:
250 грама маскарпоне
30 грама пчелен мед
за глазурата:
100 грама натурален шоколад 70 % какао
Приготвяне:
Разбийте яйцата с ксилитола на пяна.
Добавете прясното мляко, овесените ядки, брашното от ръж и канелата.
Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
Накрая добавете ябълките и отново разбъркайте.
Сложете хартия за печете в кръгла тавичка с диаметър 20 сантиметра.
Изсипете сместа и загладете.
Печете на средно ниво във фурна, загряна на 180 градуса за около 20 - 25 минути.
Извадете блата от тавичката и го оставете да изстине напълно.
Разрежете го през средата на две равни части.
Разрязването може да направите с приспособление за рязане на блатове или с помощта на тънък и дълъг нож.
Пригответе крема като смесите маскарпонето с меда.
Разбъркайте до получаването на хомогенна смес.
Поставете блата в табла или голяма чиния.
Намажете с крем, а отгоре сложете другия блат.
Начупете шоколада на блокчета.
Разтопете го на водна баня и внимателно залейте тортата отгоре.
Направете кръгови движения, за да се образува шарката, която виждате на снимката.
Сложете тортата в хладилник за 6 - 7 часа.
Приятен апетит!