Медовик
Продукти:
за блатовете:
450 грама бяло брашно
220 грама пчелен мед
100 грама кафява захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
2 яйца
за крема:
800 грама заквасена сметана
375 грама сгущенка
Приготвяне:
Пресейте брашното заедно с бакпулвера.
Направете кладенче в средата.
Разбийте яйцата с телена бъркалка. Добавете захарта и разбивайте докато захарта се разтвори. За целта можете да използвате и миксер.
Добавете меда и продължете с разбиването.
Прехвърлете сместа в кладенчето и замесете тесто.
Тестото се получава твърдо.
Разделете го на осем равни топки и разточете на тънко.
Изрежете с ножче за пица кръгове с диаметър 20 сантиметра.
От останалите парчета, които сте изрязали оформете още един блат.
Подредете блатовете по четири върху хартия за печене и печете на средно ниво във фурна, загрята на 180 градуса за около 8-10 минути.
След изпичане, оставете блатовете да изстинат, а през това време пригответе крема.
Смесете сметаната със сгущенката и разбийте с миксер до образуване на хомогенен крем.
Поставете един блат в плоска чиния, отгоре разпределете крем, след това още един блат, крем и така докато свършат блатовете и крема.
Поставете тортата в хладилник за минимум 12 часа.
Приятен апетит!