Галет с домашно сладко от сини сливи
Продукти:
250 грама бяло брашно
100 грама краве масло
100 милилитра гореща вода
300 грама сладко от сини сливи
1 чаена лъжичка цейлонска канела
1 чаена лъжичка бакпулвер
за намазване отгоре:
един белтък
Приготвяне:
Пресейте брашното в купа заедно с цейлонската канела и бакпулвера.
Добавете маслото и горещата вода.
Замесете меко тесто.
Сложете тестото в купа и я покрийте със стреч фолио.
Сложете купата в хладилник за около един час, за да стегне тестото.
Извадете купата от хладилника.
Разделете тестото на две топки.
Едната топка разточете на кръг малко по - голям от диаметър 20 сантиметра.
Тавичката, която използвах е с диаметър 20 сантиметра и затова трябваше да е малко по - голям.
Намаслете тавичката и поставете разточеният лист.
Надупчете на няколко места с вилица и поставете сладкото от сини сливи.
Разпределете сладкото от сини сливи равномерно навсякъде.
От останалото тесто разточете втори лист.
Този път нарежете на ленти - тънки и дебели.
С тънките оплетете две плитки.
С всички ленти направете решетка, както съм направила аз.
Разбийте белтъка на пяна и намажете отгоре с помощта на четка.
Печете на средно ниво във фурна загрята на 180 градуса за около 20 - 25 минути.
Извадете от фурната и оставете да се охлади.
При желание можете да гарнирате с топка ванилов сладолед.
Приятен апетит!
« назад