х Галет с домашно сладко от сини сливи | ecosem.bg

Галет с домашно сладко от сини сливи

Галет с домашно сладко от сини сливи

Продукти:


250 грама бяло брашно

100 грама краве масло

100 милилитра гореща вода

300 грама сладко от сини сливи

1 чаена лъжичка цейлонска канела

1 чаена лъжичка бакпулвер


за намазване отгоре:


един белтък


Приготвяне:


Пресейте брашното в купа заедно с цейлонската канела и бакпулвера.

Добавете маслото и горещата вода.

Замесете меко тесто. 

Сложете тестото в купа и я покрийте със стреч фолио.

Сложете купата в хладилник за около един час, за да стегне тестото.

Извадете купата от хладилника.

Разделете тестото на две топки. 

Едната топка разточете на кръг малко по - голям от диаметър 20 сантиметра.

Тавичката, която използвах е с диаметър 20 сантиметра и затова трябваше да е малко по - голям. 

Намаслете тавичката и поставете разточеният лист. 

Надупчете на няколко места с вилица и поставете сладкото от сини сливи. 

Разпределете сладкото от сини сливи равномерно навсякъде. 

От останалото тесто разточете втори лист. 

Този път нарежете на ленти - тънки и дебели.

С тънките оплетете две плитки.

С всички ленти направете решетка, както съм направила аз.

Разбийте белтъка на пяна и намажете отгоре с помощта на четка. 

Печете на средно ниво във фурна загрята на 180 градуса за около 20 - 25 минути. 

Извадете от фурната и оставете да се охлади. 

При желание можете да гарнирате с топка ванилов сладолед.

Приятен апетит!

« назад