Козунак с тахан халва, локум, цитрусови корички, френско грозде, стафиди и розова вода
Козунак с тахан халва, локум, цитрусови корички, френско грозде, стафиди и розова вода
Продукти:
500 грама бяло брашно
125 милилитра прясно мляко, топло
120 грама яйца = 2 броя
100 грама кафява захар
50 милилитра розова вода
65 грама краве масло, стопено
65 милилитра слънчогледово олио
20 грама прясна мая
за плънката:
60 грама цветен локум
50 грама микс сушено френско грозде, портокалови корички и стафиди
60 грама тахан халва
за намазване и поръсване:
30 грама яйца = 1/2 яйце
20 грама парченца сурови бадеми
Приготвяне:
Разтворете маята в прясното мляко и добавете една супена лъжица кафява захар и 2 -3 супени лъжици бяло брашно.
Разбъркайте и оставете така за 20 минути, докато маята се активира.
Сложете розовата вода при захарта и разтопете на бавен огън. Оставете да изстине.
Разбийте яйцата и прибавете изстиналия захарен сироп. Разбъркайте.
Смесете маслото и олиото. Разбъркайте.
Пресейте брашното и направете кладенче в средата, изсипете сместа от яйцата и захарта, настърганата кора лимон и малко от мазнината.
Замесете меко тесто, като постоянно добавяйте по малко мазнина.
Не слагайте мазнината на веднъж! Винаги я слагайте на части! Оставете да втаса за час, час и половина на топло.
Премесете, като добавите още мазнина. Месете продължително време с издърпване и усукване на тестото. Оставете да си почине 20 минути.
Разделете тестото на осем еднакви топки.
Всяка топка разтеглете на фитил.
Във всеки фитил разпределете от плънката - локум на малки парченца, тахан халва, микс от сушено френско грозде, стафиди и цитрусово корички.
Навийте фитилите. Подредете четири фитила един до друг - на две места.
Усучете заедно на елипса.
Оставете да втаса за около един час на стайна температура. Ако искате да подсилите процеса, пуснете фурната на 50 градуса и сложете козунака в нея за около 40 минути.
След като втаса, намажете ги внимателно с разбито яйце.
Поръсете с парченца сурови бадеми и печете на 175 - 180 градуса с вентилатор за около 35 - 40 минути.
Проверете дали се е изпекъл с дървено шишче или клечка за зъби.
Не отворяйте фурната по време на печене, а едва в края, когато мислите, че козунакът е изпечен /около 40 - тата минута/.
Извадете от фурната, внимателно отстранете от тавата, поставете на метална скара и покрийте с влажна хавлиена кърпа.
Приятен апетит!
Пожелавам ви весели празници.
« назад