
Билкови питки с масло
	Продукти:
	
	400 грама бяло брашно
	50 милилитра топла вода
	120 милилитра прясно мляко, топло
	30 грама кафява захар
	60 грама краве масло, меко
	20 грама прясна мая
	1/2 чаена лъжичка сол
	1 яйце
	
	за плънката:
	
	60 грама краве масло
	1 стрък пресен лук
	1 стрък пресен чесън
	1/4 стрък пресен магданоз
	1/4 стрък пресен копър
	
	за намазване:
	
	1 яйце
	краве масло
	Приготвяне:
	
	Пресейте бялото брашно в купа и направете кладенче.
	Смесете прясното мляко с водата и разтворете маята и захарта в тях. 
	След това излейте сместа в кладенчето, добавете солта, яйцето и маслото. 
	Замесете меко тесто. Покрийте купата с хавлиена кърпа и оставете да втаса на топло. 
	
	През това време пригответе плънката.
	Нарежете пресните билки на много ситно с помощта на ножица за подправки или остър нож.
	Отделете една малка част от тях.
	Разстопете кравето масло и добавете нарязаните пресни билки.
	Сложете сместа в хладилкик да стегне. 
	След като стегне я извадете и нарежете на шест еднакви парченца.
	
	Втасалото тесто разделете на шест еднакви топки.
	Всяка от топките оформете като елипса и поставете в правоъгълна тава с размери 40х30 сантиметра. 
	Преди да поставите топките сложете хартия за печене или намаслете и набрашнете. 
	Оставете да втасат на топло, докато удвоят обема си. 
	В средата на всяка елипса сложете по едно билково - маслено парченце.
	Разбийте яйцето на пяна и намажете питките с помощта на четка.
	Сложете тавата на средно ниво във фурната, на 180 градуса за около 35 - 40 минути.
	Проверявайте за готовност с дървено шишче или клечка за зъби. 
	Извадете тавата от фурната след изпичане и намажете с разстопено краве масло.
	Покрийте тавата с хавлиена кърпа.
	Приятен апетит!







