Торта "Розово сияние"
Продукти:
за блатовете:
4 яйца
250 грама кафява захар
250 грама бяло брашно
160 грама краве масло
170 грама заквасена сметана
30 грама брашно от рожков
10 грама бакпулвер = 1 пакетче
за крема:
200 милилитра течна сметана 30% масленост
150 грама пудра захар
200 грама маскарпоне
200 грама крема сирене
за декорация:
бишкоти савоярди
200 грама бял шоколад
оцветител с цвят малина
кокосови стърготини
цветя
Приготвяне:
Разбийте яйцата заедно със захарта на пяна.
Добавете маслото на части и продължете с разбиването.
След това добавете заквасената сметана, брашното от рожков, бялото брашно и бакпулвера. Добавяйте всички продукти на части, един след друг, за да може сместа да се хомогенизира добре.
Намажете две тавички с диаметър 18 сантиметра с краве масло по дъното и по стените и поръсете малко брашно.
Разпределете сместа в двете тавички и печете на средно ниво във фурна, загрята на 180 градуса. Времето на изпичане е около 40 - 45 минути. Проверявайте за готовност с клечка за зъби или дървен шиш. След изпичане извадете тавичките от фурната и обърнете блатовете върху метални решетки, за да могат да изстинат равномерно.
Разрежете вече изстиналите блатове на половинки. Тоест - трябва да получите четири блата. Аз използвах три от тях, защото декорацията ми от бишкоти позволяваше само три, а и тортата щеше да стане доста висока с четири блата.
Пригответе крема като разбиете течната сметана от 30% на гъст крем.
Добре е да разрежете кутийката на сметаната и да добавите и това, което се е утайло по стените, защото е доста мазно и доста често е предпоставка да не може да се разбиена на хубав крем, точно поради липсата на достатъчно масленост.
След като разбиете сметаната, добавете маскарпонето, пудрата захар и крема сиренето на части. След всяко прибавяне разбърквайте. Аз използвах силиконова бъркалка, защото ми е по - лесно разбъркването с нея.
Готовият крем оставете в хладилник, за да стегне за около час.
Сложете един блат в чиния, отгоре намажете с крем, постанете втори блат, крем и накрая трети блат и крем.
Добре е да сложите ринг с който да придържате тортата, за да не се килне на една страна. След като сглобите тортата я останете за една нощ в хладилник, за да стегне.
Оставете си малко крем за намазване на стените. Така или иначе ще ви остане точно толкова, колкото да "облечете" стените.
След като тортата е престояла достатъчно в хладилник, извадете я и внимателно отсранете ринга.
Омбажете я с останалият крем.
Пригответе бишкотената украса.
Начупете белият шоколад на блокчета. Разтопете го на водна баня.
Разбърквайте енергично. Добавете няколко капки оцветител и разбъркайте.
Потопете всяка бишкота до половина в шоколад и поставете върху хартия за печене.
След това поръсете с кокосови стърготини.
Поставете бишкотите в хладилник, за да стегне заливката от шоколад.
Би трябвало да ви остане малка част розов шоколад. Залейте тортата отгоре с него и загладете. Поръсете с кокосови стърготини.
Подредете бишкотите около тортата и завържете с панделка.
Декорирайте с цветя и листа, стеблата на които предварително сте обвили във фолио.
Съхранявайте тортата в хладилник.
Приятен апетит!
« назад