х Содена питка с лимец и спелта | ecosem.bg

Содена питка с лимец и спелта

содена питка с лимецСодена питка с лимец  и спелта

Продукти:


200 грама пълнозърнесто брашно от едрозърнест лимец

100 грама бяло брашно от спелта

200 грама кисело мляко с висок процент мазнини (3.6% и нагоре)

100 милилитра бадемово мляко (можете да използвате и прясно краве мляко)

3 големи яйца (домашни или размер L)

1 чаена лъжичка сода бикарбонат (или бакпулвер)

50 грама сурово слънчогледово семе

20 грама сурово сусумово семе

сол на вкус (около 1 чаена лъжичка)

 

Приготвяне:


Сложете содата в купичка, заедно с киселото мляко и разбъркайте докато шупне. 

След това разбийте яйцата на пяна и ги добавете към млякото. 

Добре е да използвате голяма купа, която да събере всички продукти. 

Пиша това, защото когато започнах да измислям рецепатта и да си добавям продукти, изведнъж се оказа, че купата ми е малка.

След това добавете бадемовото мляко. При желание можете да използвате и прясно краве мляко. 

Разбъркайте добре течните съставки и прибавете двата вида брашна. Отново разбъркайте добре до образуване на гъста, хомогенна смес.

След това изсипете сместа в тавичка с диаметър 26 сантиметра.

Ако желаете содената ви питка да стане по - тънка, можете да използвате и по - голяма тавичка, както и да смените формата по ваш избор.

Добре е да сложите хартия за печене в тавичката или да я намажете с мазнина и поръсите с брашно. Това се прави с цел питката да не залепне за тавата и после да не можете да я извадите без да я начупите. 

След като изсипите сместа, поръсете със сурови семена (слънчогледово и сусамово).

Както се вижда по снимките, аз оформих слънце от семена, но вие можете да измислите нещо друго и да си поиграете повече, или просто да ги поръсите. 

Можете да използвате също ленено семе, маково семе, конопено семе, или с каквото друго разполагате. 

Печете содената питка на средно ниво, във фурна, загрята на 180 градуса за около 25 - 30 минути.

Проверявайте за готовност като използвате дървен шиш или клечка за зъби. 

След изпичане извадете содената питка от фурната и от тавата и я поставете върху метална решетка, за да може да изстине равномерно. 

Приятен апетит!

« назад