х каменна мелница за брашно от лимец, ръж, пшеница | ecosem.bg

Нашата каменна мелница

нашата каменна мелница

На тази каменна мелница смиламе отгледаните от нас зърна, за да получим истинско брашно, по начина, по който са го правели и дедите ни.

 

 

Мелницата е произведена в Австрия, от малка семейна фирма, с традиции в производството на каменни мелници. Погледната отстрани тя изглежда така.

 

 

 

 

Във фунията (най-отгоре) сипваме зърната, които от там бавно изтичат през този отвор...:

... и от там отиват между тези 2 камъка, които триейки се един в друг ги превръщат в пухкаво пълнозърнесто брашно:

Готовото пълнозърнесто брашно пакетираме на ръка. Ако правим типово пшенично брашно или ръжено светло, пресявано, ни предстои още една стъпка - полученото пълнозърнесто брашно пресяваме през тези сита:

Ситата отсяват триците, и полученото брашно е с по-ниско пепелно съдържание и по-добри хлебопекарни качества. 

« назад