х Безглутенова торта с банани | ecosem.bg

Безглутенова торта с банани

Безглутенова торта с банани

Продукти:

 

8 яйца 

8 супени лъжици кокосова захар

8 супени лъжици брашно от ориз

 

за крема: 

 

200 милилитра течна сметана 30 % масленост

200 грама извара

4 супени лъжици кокосова захар

1 банан

 

за сиропиране:

 

300 милилитра гореща вода

100 грама кокосова захар

 

за поръсване:

 

20 грама натурален шоколад 80% какао

 

Приготвяне:

 

Разделете белтъците от жълтъците.

Разбийте белтъците на пяна заедно с кокосовата захар.

Добавете брашното от ориз на части при непрекъснато разбъркване със силиконова бъркалка. След това добавете жълтъците един по един като бъркате непрекъснато. 

Разпределете сместа в две тавички с диаметър 20 сантиметра. 

Печете на средно ниво в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. 

Времето на печене при мен беше около 30 - 35 минути. 

След това извадете тавичките от фурната и обърнете блатовете внимателно върху метални решетки. Трябва да изстинат напълно преди да пристъпите към сглобяване на тортата. 

 

Сложете кокосовата захар в горещата вода и разбъркайте докато се разтвори. 

След това сиропирайте двата блата обилно. 

 

Пригответе крема като разбиете сметаната до твърди върхове. 

Разбийте изварата, заедно с кокосовата захар и малко вода на крем. 

Добавете разбитата сметана на части и разбъркайте. 

Сложете внимателно единият блат в десертна чиния или поднос. 

Разпределете половината крем отгоре.

Нарежете един банан на колелца и ги подредете отгоре. 

Поставете другият блат внимателно отгоре. 

Разпределете останалата част от крема.

Настържете натуралният шоколад на едро ренде и поръсете отгоре. 

Сложете тортата в хладилник за няколко часа да стегне. 

Приятен апетит!

« назад