Галет с фурми и праскови - без глутен и захар
Продукти:
250 грама брашно от ориз
100 грама краве масло
100 милилитра гореща вода
2 праскови
200 грама фурми Medjool
1 яйце
за отгоре:
1 белтък
Приготвяне:
Сложете в купа брашното от ориз, маслото, яйцето и горещата вода.
Почистете фурмите от костилките и ги смелете в блендер с малко (около 20-30 милилитра) вода.
Добавете към тестото половината от пасираните фурми и замесете меко тесто.
Сложете тестото в купа и я покрийте със стреч фолио.
Сложете купата в хладилник за около един час, за да стегне тестото.
Вземете лист хартия за печене с достатъчна големина, че да може да го сгънете на две, а тестото да остане в средата.
Разточете на кръг с диаметър около тридесет сантиметра.
По средата намажете с останалите пасирани фурми (около 20 сантиметра от тестото, като гледате да е с кръгла форма участъкът, който ще намажите), а отгоре подредете нарязаните на полумесеци праскови.
Прегънете крайчетата (онези около десет сантиметра от тестото, които са останали ненамазани), така че да се образува галет.
Сложете хартия за печене в голяма тава.
Прехвърлете галета в тавата внимателно.
Разбийте белтъка на пяна и намажете с него участъците тесто, които се виждат.
Печете на средно ниво във фурна загрята на 180 градуса за около 20 - 25 минути.
Извадете тавата от фурната и оставете да се охлади.
Сервирайте с топка ванилов сладолед по желание.
Приятен апетит!
« назад