Питка "Книга"
Продукти:
250 грама натурално пълнозърнесто ръжено брашно
250 грама натурално бяло пшенично брашно
200 грама цедено кисело мляко
20 грама прясна мая
30 грама краве масло, разтопено
1 чаена лъжичка мед
1/2 чаена лъжичка сол
1 яйце
Приготвяне:
Пресейте двата вида натурални брашна в купа.
Направете кладенче в средата.
Разтворете маята в 150 милилитра топла вода.
Добавете меда във вода и разбъркайте добре, докато и двете съставки се разтворят във водата. Изсипете сместа в кладенчето.
Добавете цеденото кисело мляко и яйцето в кладенчето и замесете меко тесто.
Покрийте тестото с хавлиена кърпа и оставете да втаса на стайна температура за около един час. След това добавете солта и премесете.
Разделете тестото на няколко топки и всяка топка разточете на тънка кора.
Прехвърлете кората в тава с хартия за печене и отгоре намажете с разтопено масло.
Върху първата кора сложете друга кора и отново намажете с масло.
Мажете с масло, за да може корите да не залепват една за друга, а и за по - добър вкус и аромат на питката. При желание може да поръсите и със сирене между корите.
Поръската от сирене ще послужи за "надигане" на страниците.
Повтаряйте процедурата докато тестото свърши.
За завършек намажете отгоре обилно с масло.
За завършек намажете отгоре обилно с масло.
Оформете корите с нож под формата на правоъгълник / книга.
Промушете едно парче канап под самите кори, по средата и завържете с леко пристягане.
Трябва да се стегне леко, за да може при печене, тестото да стои притиснато по средата.
Печете на средно ниво във фурна, на 180 градуса за около 40 - 45 минути.
Извадете от фурната и покрийте с хавлиена кърпа.
Приятен апетит!