0 Питка "Книга" | ecosem.bg

Питка "Книга"

Питка "Книга"Питка "Книга"
Продукти:
 
200 грама цедено кисело мляко
20 грама прясна мая
30 грама краве масло, разтопено
1 чаена лъжичка мед
1/2 чаена лъжичка сол
1 яйце
 
Приготвяне:
 
Пресейте двата вида натурални брашна в купа.
Направете кладенче в средата.
Разтворете маята в 150 милилитра топла вода. 
Добавете меда във вода и разбъркайте добре, докато и двете съставки се разтворят във водата. Изсипете сместа в кладенчето.
Добавете цеденото кисело мляко и яйцето в кладенчето и замесете меко тесто. 
Покрийте тестото с хавлиена кърпа и оставете да втаса на стайна температура за около един час. След това добавете солта и премесете. 
Разделете тестото на няколко топки и всяка топка разточете на тънка кора. 
Прехвърлете кората в тава с хартия за печене и отгоре намажете с разтопено масло.
Върху първата кора сложете друга кора и отново намажете с масло. 
Мажете с масло, за да може корите да не залепват една за друга, а и за по - добър вкус и аромат на питката. При желание може да поръсите и със сирене между корите. 
Поръската от сирене ще послужи за "надигане" на страниците.
Повтаряйте процедурата докато тестото свърши. 
За завършек намажете отгоре обилно с масло.
Оформете корите с нож под формата на правоъгълник / книга.
Промушете едно парче канап под самите кори, по средата и завържете с леко пристягане. 
Трябва да се стегне леко, за да може при печене, тестото да стои притиснато по средата. 
Печете на средно ниво във фурна, на 180 градуса за около 40 - 45 минути. 
Извадете от фурната и покрийте с хавлиена кърпа. 
Приятен апетит!
 
« назад