0 Кексът на баба с шоколадова глазура | ecosem.bg

Кексът на баба

Кексът на бабаКексът на баба

Продукти:

3 яйца⠀

250 гр. бяло пшенично брашно

130 мл. прясно или ядково мляко⠀

100-150 гр. кокосова захар или друг подсладител (пробвайте как е на сладост)⠀

10 гр. бакпулвер⠀

Ванилия⠀

70 гр. кокосово масло

1 супена лъжица какао


Шоколадова глазура:⠀

3 пълни чаени лъжички от какаовия крем със стевия

Малко кокосова захар⠀

1 чаена лъжичка кокосово масло⠀

 


Приготвяне:⠀


Подгответе форма за кекс като я намажете с мазнина и поръсите с брашно равномерно по стените на съда.⠀


Сложете в купата яйцата и захарта и разбийте с миксер около 5 минути, докато получите пухкава текстура.⠀


Смесете в купа пресятото брашното и бакпулвера.

Докато разбърквате яйцата, добавете 3 с.л. от брашно, след това изсипете мазнината, повторете с 3 с.л. брашно, прибавете млякото и накрая изсипете останалото количество брашно.

От така получената смес отделете 3-4 супени лъжици в друга купичка и към нея прибавете какаото и разбъркайте добре.⠀


Изсипете половината от сместа в купата във формата за кекс, след това изсипете какаовата смес и накрая изсипете останалата ви светла смес.⠀


Загрейте фурната до 200 градуса и печете кекса 10 минути, след което намалете фурната на 180 С и продължете с печенето още 30 минути.⠀


Извадете кекса от фурната, оставете да изстине настрана.

С нож минете по стените между кекса и формата и обърнете върху метална решетка или дъска.

Смесете съставките за глазурата и разтопете на водна баня или в микровълнова.

Оставете да се охлади и разпределете върху кекса.

Приятен апетит!

« назад