Кексът на баба
Продукти:
3 яйца⠀
250 гр. бяло пшенично брашно
130 мл. прясно или ядково мляко⠀
100-150 гр. кокосова захар или друг подсладител (пробвайте как е на сладост)⠀
10 гр. бакпулвер⠀
Ванилия⠀
70 гр. кокосово масло
1 супена лъжица какао
⠀
Шоколадова глазура:⠀
3 пълни чаени лъжички от какаовия крем със стевия
Малко кокосова захар⠀
1 чаена лъжичка кокосово масло⠀
⠀
Приготвяне:⠀
Подгответе форма за кекс като я намажете с мазнина и поръсите с брашно равномерно по стените на съда.⠀
Сложете в купата яйцата и захарта и разбийте с миксер около 5 минути, докато получите пухкава текстура.⠀
Смесете в купа пресятото брашното и бакпулвера.
Докато разбърквате яйцата, добавете 3 с.л. от брашно, след това изсипете мазнината, повторете с 3 с.л. брашно, прибавете млякото и накрая изсипете останалото количество брашно.
От така получената смес отделете 3-4 супени лъжици в друга купичка и към нея прибавете какаото и разбъркайте добре.⠀
Изсипете половината от сместа в купата във формата за кекс, след това изсипете какаовата смес и накрая изсипете останалата ви светла смес.⠀
Загрейте фурната до 200 градуса и печете кекса 10 минути, след което намалете фурната на 180 С и продължете с печенето още 30 минути.⠀
Извадете кекса от фурната, оставете да изстине настрана.
С нож минете по стените между кекса и формата и обърнете върху метална решетка или дъска.
Смесете съставките за глазурата и разтопете на водна баня или в микровълнова.
Оставете да се охлади и разпределете върху кекса.
Приятен апетит!
« назад