0 Веган лимонов кекс с черешова глазура | ecosem.bg

Веган лимонов кекс с черешова глазура

Веган лимонов кекс с черешова глазураВеган лимонов кекс с черешова глазураВеган лимонов кекс с черешова глазураВеган лимонов кекс с черешова глазура
Продукти:
 
250 г брашно от спелта
10 г бакпулвер
1 щипка сол
80 г кокосова захар
80 г кафява захар
70 мл кокосово масло (или слънчогледово олио)
220 мл растително мляко (използвах овес и соя)
30 мл лимонов сок
1 с.л лимонова кора (около 2 лимона)
1 ч.л. ванилова есенция
 
 
Глазура:
 
5-6 накълцани череши (малина или ягода)
1 с.л. захар
1/2 с.л. лимонов сок
1 с.л. растително мляко
120 г пудра захар
 
Приготвяне:
 
Загрейте фурната до 180 С. Покрийте формата с дължина 25 см хартия за печене.
 
Пресейте брашното и бакпулвера в голяма купа.
 
Смесете маслото, солта и захарта заедно в купа. Добавете лимоновата кора, ванилията и млякото и разбъркайте, за да се смесят. Добавете лимоновия сок.
 
Изсипете мокрите съставки в брашното и разбъркайте внимателно, просто докато хубаво се смесят.
 
Изсипете тестото в тавата и печете около 45 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста.
 
Оставете да се охлади във формичката за около 10 минути и прехвърлете върху охладителна решетка, за да се охлади напълно.
 
За глазурата:
 
Добавете нарязаните плодове заедно със захарта и лимоновия сок и разбъркайте, за да се смесят.

Разбъркайте и намачкайте с вилица, оставяйки да престои при стайна температура, докато се получи 1 супена лъжица сок.
 
Комбинирайте сока с пудрата захар и млякото и изсипете върху вече охладения сладкиш.
 
Украсете по Ваш вкус, в случая листа от сушени розови пъпки и малка анасонова звезда.
 
Бон апети!

 

« назад