От кухнята на… Диана Николова
Семейството ни се занимава със земеделие от близо 30 години, през които с много любов и усърдие отглежда зърнените култури, от които правим нашето натурално брашно. Това брашно, което оживява рецепта след рецепта в ръцете на любители и майстори пекари и готвачи! За да покажем нашата признателност на тези кулинарни блогъри, част от виртуалното ни семейство, които се крият зад кадъра на всяка рецепта в уебсайта ни, стартираме поредицата "От кухнята на...".
Днес ще надникнем в кухнята на Диана Николова, лицето зад Ross Diaries, чиято страст към готвенето достигна нови измерения по време на така добре познатата на всички ни пандемия. Диана е фен на здравословните рецепти и със радост ще ни сервира такива, които няма да ни карат да се чувстваме виновни. Повече за Диана ще научите лично от нея от следващите редове.
От години се занимавам с онлайн реклама, а пътуванията и готвенето винаги са ми били страст. Започнах Ross Diaries през 2018г. с идеята да споделям повече за пътуванията ми в нещо като “онлайн дневник”. До март 2020 г. всичко бе окей, докато в един момент всички не си останахме вкъщи за по-дълго. Така се възроди и страстта ми към готвенето, и по-специално приготвянето на десерти.
Още от съвсем малка исках да помагам на баба в кухнята. Дали на 5-6 години съм помагала или пречила е друг въпрос, но интереса ми продължи и в по-зряла възраст.
Сега, предвид че съм човек който обръща много внимание на здравето си и тренира усилено, започнах да превръщам всяка любима рецепта от детството или стария тефтер на баба в нещо здравословно, а по-възможност и по-нискокалорично.
Експериментите не приключват с добре познатите стари рецепти - обичам да опитвам нови комбинации, а пътувайки намирам още повече вдъхновение, за да продължавам да “творя” в кухнята.
---
Време е и за Екосем Лексикона!
Кой е любимият ти Екосем продукт?
Трудно бих назовала само един. От години съм голям фен на всички Екосем продукти, но си спомням че първо открих любимата на мен и цялото семейство Лимецка с тахан и нуга. От там нататък се поинтересувах и започнах да използвам и останалите продукти.
А най-любимото ти ястие?
Имам си по нещо любимо от всяка кухня, но може би най-любима ми е рибата - има периоди, в които си хапвам всеки ден. А от традиционните български ястия обичам миш-маш.
Кои са трите съставки, които умишлено избягваш да използваш в рецептите си?
Не бих казала че избягвам много продукти. От голямо значение за воденето на здравословен начин на живот е разнообразието от качествени продукти, както и баланса.
Към полезните продукти със сигурност не спада захарта. Всеки който следи блога ми най-вероятно е забелязал че почти никога не я използвам. Компромиси правя единствено по Коледа.
Кои са трите съставки, които би могла да използваш при всяка рецепта?
Не са необходими цели три. Най-важната съставка, за да бъде една рецепта наистина перфектна е щипка любов.
Имаш ли неуспешни опити и ако да, колко пъти най-много си повтаряла, докато успееш с рецептата?
Разбира се че имам. Правейки си експерименти в кухнята винаги има какво да се обърка, особено след като не си професионалист и приготвяш десерти. Случвало ми се е десерта да е допаднал много на всички, но на мен самата нещо да не ми достига. Тогава става страшно????
Какво е най-странното нещо, което си яла?
Преди доста години бях пробвала сушени водорасли със сусам и много ми допаднаха, въпреки че в началото бях доста скептично настроена.
Говорейки за странности - обичам черен шоколад с чили!
Като цяло обичам да пробвам различни неща, особено пътувайки, и опитвайки се да опозная максимално дадена култура.
Сладко или солено?
Комбинация от двете - от малка съм голям фен! Иначе предпочитам да приготвям десерти - по-интересно и приятно ми е, но стане ли въпрос за хапване, бих избрала нещо солено.
« назад