0 Хляб от карфиол и нахутено брашно | ecosem.bg

Хляб от карфиол и нахутено брашно

Хляб от карфиол и нахутено брашноХляб от карфиол и нахутено брашноХляб от карфиол и нахутено брашно
Продукти

1 по-малък карфиол, около 1,2 кг

150 г нахутено брашно Екосем

4 яйца, среден размер 

3 стръка магданоз

1 малка пиперка

6 с.л. зехтин - да не бъде extra virgin

1 1⁄2 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сол

1 с.л. риган

1 ч.л. черен пипер

бял и черен сусам за поръсване

 

Приготвяне

Разделяме карфиола на малки розички и го сваряваме добре. След като изстине, изцеждаме добре водата с помощта на марля (ако нямате може и на ръка, но е доста по-бавно). Така се получават 2 пълни чаени чаши карфиол.

Нарязваме на ситно магданоза и пиперката.

Отделяме белтъци и жълтъци. Разбиваме белтъците на сняг. Отделно разбиваме жълтъците и зехтина.

В голяма купа изсипваме брашното, бакпулвера, солта, черния пипер и ригана. Разбъркваме ги много добре.

Към сухите съставки изсипваме жълтъците и карфиола. С помощта на силиконова шпатула разбъркваме до получаването на хомогенна смес.

Добавяме и разбитите белтъци. Отново с помощта на шпатулата разбъркваме много внимателно, за да не паднат белтъците.

Със зехтин намазваме добре формата за хляб. Изрязваме хартия за печене, която да покрие дъното и изсипваме сместа.

Поръсваме с бял и черен сусам и печем в предварително сгрята на 200° фурна с вентилатор за около 20 минути. След това намаляме на 180° и печем още около 25-30 минути.
 
Преди да извадим хлебчето, проверяваме с дървена пръчица.

Изваждаме хляба от формата, и поставяме върху решетка, за да изстине.
« назад