0 От кухнята на… Стела Декова | ecosem.bg

От кухнята на… Стела Декова

От кухнята на… Стела ДековаОт кухнята на… Стела ДековаОт кухнята на… Стела ДековаОт кухнята на… Стела Декова

Семейството ни се занимава със земеделие от близо 30 години, през които с много любов и усърдие отглежда зърнените култури, от които правим нашето натурално брашно. Това брашно, което оживява рецепта след рецепта в ръцете на любители и майстори пекари и готвачи! За да покажем нашата признателност на тези кулинарни блогъри, част от виртуалното ни семейство, които се крият зад кадъра на всяка рецепта в уебсайта ни, стартираме поредицата "От кухнята на...".

Днес гостуваме на Стела Декова, която ни впечатли с нейния арт хляб. Тя прави така наречения скоринг и не спира да ни изненадва всяка седмица с нови форми и шарки. Повече за нейното вдъхновение ще прочетете лично от нея.
 

Здравейте, казвам се Стела и съм един ентусиазиран самоук хлебар с афинитет към сладкото.

Както много пекари по света и аз започнах своя хлебен път в зората на първата карантина, но колкото повече време минаваше толкова по-силно се свързвах с целия процес. Сега, почти две години по-късно не мога да си представя живота си без любимото квасено хлебче. Заедно със страстта за печене дойде и страст за градинарство и тези две нови хобита просто си паснаха чудесно. 

Сега, макар и с много по-ограничено време винаги намирам време да си нагледам градината и да захраня кваса за нова порция хлебно изкуство. 

Тъй като винаги съм била свързана с рисуването, без голяма изненада за мен, скоринга - или рисуването с бръснач върху хляба, се оказа изключително удоволствие и източник на огромно вдъхновение за мен. 

Така моите хлебчета станаха и една арена за изкуство, която ми дава адски много удовлетворение. 

Смело мога да кажа, че хлябът ме научи на търпение и смирение. Всички тези неуспешни опити, всяко превтасало, недовтасало, недоумесено или пък премесено тесто ми е дало ценен урок и усещане за мисия и постоянно подобрение. 

Хлебчето вкъщи е на почит и моят малък помощник е винаги щастлив да нацапа ръце заедно с мен.

---

А ето и няколко бързи отговора на въпросите от нашия Екосем лексикон. 

Кой е любимият ти Екосем продукт?
 
Обожавам пълнозърнестото ръжено брашно, тази дълбочина и аромат на хляба могат да бъдат постигнати само с истински съставки и без машини. Каменното мелене оставя натурална текстура и това се усеща.
 
А най-любимото ти ястие?
 
О, имам наистина много любими ястия, но тъй като сладкото зъбче е много силно при мен, ще трябва да кажа - чийз кейк. Почти във всяка форма, но най-вече изпечен стил Ню Йорк. 
 
Кои са трите съставки, които умишлено избягваш да използваш в рецептите си?
 
Вегетарианец съм, не знам дали се брои, но месото винаги го избягвам умишлено. От известно време не използвам черен пипер, и установих, че не ми липсва. А когато е възможно, в десертите замествам бялата захар.
 
Кои са трите съставки, които би могла да използваш при всяка рецепта?
 
Канела, кориандър и кимион. Разбира се канелата за сладки неща, а кориандърът и кимионът могат да вдъхнат живот на всяка супа! 
 
Имаш ли неуспешни опити и ако да, колко пъти най-много си повтаряла, докато успееш с рецептата?
 
Докато се учех да правя хляб с квас може би съм имала най-много неуспешни опити в историята на неуспешните опити, но това са рисковете, когато се учиш сам. Просто се радвам , че не се отказах.
 
Какво е най-странното нещо, което си яла?
 
Странно, но в добрия смисъл - не мога да се сетя как точно се нарича, но е арабски сладкиш, който отдолу има пласт моцарела, понеже обичам да смесвам сладко и солено, наистина много ми хареса, но все пак бях изненадана от комбинацията. 
 
Сладко или солено?
 
Сладко! 
 
 
« назад