От кухнята на… Стела Декова
Семейството ни се занимава със земеделие от близо 30 години, през които с много любов и усърдие отглежда зърнените култури, от които правим нашето натурално брашно. Това брашно, което оживява рецепта след рецепта в ръцете на любители и майстори пекари и готвачи! За да покажем нашата признателност на тези кулинарни блогъри, част от виртуалното ни семейство, които се крият зад кадъра на всяка рецепта в уебсайта ни, стартираме поредицата "От кухнята на...".
Днес гостуваме на Стела Декова, която ни впечатли с нейния арт хляб. Тя прави така наречения скоринг и не спира да ни изненадва всяка седмица с нови форми и шарки. Повече за нейното вдъхновение ще прочетете лично от нея.
Здравейте, казвам се Стела и съм един ентусиазиран самоук хлебар с афинитет към сладкото.
Както много пекари по света и аз започнах своя хлебен път в зората на първата карантина, но колкото повече време минаваше толкова по-силно се свързвах с целия процес. Сега, почти две години по-късно не мога да си представя живота си без любимото квасено хлебче. Заедно със страстта за печене дойде и страст за градинарство и тези две нови хобита просто си паснаха чудесно.
Сега, макар и с много по-ограничено време винаги намирам време да си нагледам градината и да захраня кваса за нова порция хлебно изкуство.
Тъй като винаги съм била свързана с рисуването, без голяма изненада за мен, скоринга - или рисуването с бръснач върху хляба, се оказа изключително удоволствие и източник на огромно вдъхновение за мен.
Така моите хлебчета станаха и една арена за изкуство, която ми дава адски много удовлетворение.
Смело мога да кажа, че хлябът ме научи на търпение и смирение. Всички тези неуспешни опити, всяко превтасало, недовтасало, недоумесено или пък премесено тесто ми е дало ценен урок и усещане за мисия и постоянно подобрение.
Хлебчето вкъщи е на почит и моят малък помощник е винаги щастлив да нацапа ръце заедно с мен.
---
А ето и няколко бързи отговора на въпросите от нашия Екосем лексикон.