Хитринки от кухнята: Заместители на яйца
Свикнали сме като стартираме с приготовленията за дадена рецепта да посегнем първо към яйцата. В случай, че нямате такива под ръка, залагате на веган хранения или не искате да ги консумирате като част от вашия хранителен режим, ние ви предлагаме няколко опции с какво да ги замените.
Банани
Как да заменим: 1/4 чаша презрели, намачкани банани за всяко яйце
Приложения: торти, мъфини, блатове, баници.
Аквафаба - течността в консерва сварен нахут или която остава при варенето на нахут в домашни условия
Как да заменим: 3 супени лъжици за всяко яйце и 2 супени лъжици за белтък.
Приложения: торти, мъфини, меренги, макарони, кексчета, нуги.
Сода бикарбонат и оцет
Как да заменим: 1 чаена лъжичка сода за хляб и 1 супена лъжица оцет, смесени за всяко яйце
Приложения: торти, кексчета, леки хлябове.
Кисело мляко
Как да заменим: 1/4 чаша кисело мляко за всяко яйце
Приложения: торти, мъфини, кексчета, брауни.
Чиа семена или ленено семе
Как да заменим: 1 чиа или ленено „яйце“ за всяко обикновено яйце
Приложения: брауни, обилни хлябове, бисквити, вафли, палачинки, мъфини. За да направите яйце от чиа: комбинирайте 1 супена лъжица семена от чиа (не е необходимо да се прах или смлени) с три супени лъжици вода. Те ще абсорбират водата и ще коагулират, като се сгъстяват за около 5-10 минути.
Докато яйцата от лен и чиа осигуряват тяло и структура, те не са набухватели. Може да искате да опитате да добавите допълнителна ¼ чаена лъжичка бакпулвер, за да компенсирате.