Охлювчета с шоколад
500 гр. пълнозърнесто брашно от спелта Екосем + още за месенето
25 гр. жива мая (може и суха, преценете грамажа според количеството на брашното)
100 гр. краве масло меко (вероятно ще се получи и с кокосово)
3 големи яйца
100 мл. прясно мляко
Щипка сол
100 гр. ксилитол (може и само с кокосова захар)
50 гр. кокосова захар плюс 1 чаена лъжичка за активирането на маята
За пълнежа:
какаов крем или тахан по избор
Приготвяне
В купа активирайте маята като смесите топлото мляко и чаена лъжичка захар. Разбъркайте, покрийте и оставете настрани за 10 минути.
В друг дълбок съд смесете брашното с подсладителите и солта и разбъркайте, за да се смесят.
Прибавете маслото. За да омекне бързо го настържете на ренде, докато е още твърдо и то ще омекне бързо на стайна температура. Смесете с ръце, докато сместа стане на трохи.
Накрая прибавете маята към брашнената смес, след това добавете яйцата и бъркайте с дървена лъжица (по нея не полепва), докато получите лепкаво тесто.
Изсипете върху набрашнен плод, месете няколко минути и след това го върнете в купата като я намазните леко преди това. Оставете покрито за час, за да увеличи обема си.
След като е готово, отново върху набрашнен плот го разточете на правоъгълник, намажете с шоколада и нарежете на тънки лентички, за да се получат охлювчета после. Може и на по-дебели, ако искате да се получат рулца.
Навивайте лентичките две по две. Започвате с едната и след това продължавате с другата, откъдето свършва предната.
Подреждате ги в тава с хартия за печене като оставяте пространство. Оставете за още 30-40 мин. да увеличат обема си отново и след това изпечете на 180 градуса в предварително загрята фурна. Отнема около 20-25 мин. да се изпекат. Следете ги, тъй като всяка фурна е различна.
* Съвет при сервиране: Не бързайте да им слагате топинги. Съхранявайте ги на хладно и леко затоплете преди сервиране. Може да им сложите топинг по избор, да поръсите с нещо хрупкаво
Приятен апетит!
« назад