Пълнозърнест киш с коприва
Продукти
За тестото:
150 г пълнозърнесто пшенично брашно Екосем
100 г пълнозърнесто ръжено брашно Екосем
140 г - 150 г краве масло (меко, на стайна температура)
1 яйце
1 ч.л. сол
1 белтък
За плънката:
150 г пълнозърнесто пшенично брашно Екосем
100 г пълнозърнесто ръжено брашно Екосем
140 г - 150 г краве масло (меко, на стайна температура)
1 яйце
1 ч.л. сол
1 белтък
За плънката:
150 г коприва (сварена в осолена вода и отцедена)
3 яйца
150 г сирене
Около 1/2 ч.ч. прясно мляко
Пресен джоджен
Сол
Перата на половин връзка пресен лук
Приготвяне
3 яйца
150 г сирене
Около 1/2 ч.ч. прясно мляко
Пресен джоджен
Сол
Перата на половин връзка пресен лук
Приготвяне
Брашното и маслото се претриват до маслени трохи, добавят се яйцето и солта и се меси за кратко до хомогенно тесто, което се оформя на топка, увива се във фолио за свежо съхранение и се поставя в хладилник за 30-тина минути.
Докато тестото е в хладилника се подготвя плънката. Всичко се забърква в купа.
Тестото се изважда от хладилника (ако е много заледено и твърдо, нека остане малко време на стайна температура). Между две хартии за печене тестото се разточва до тънка кора. Тестото е ронливо, може да се наложи да се дооформи допълнително. Прехвърля се във форма с диаметър 26 см, изрязват се стърчащите крайчета тесто и се дооформя блатът.
Фурната се загрява на 170°С с вентилатор, а тестото се намазва с четка с белтък (при печенето белтъкът ще оформи филм, който ще предпази плънката да намокри тестото при печене на киша) и се запича за 5 -7 мин. Изважда се от фурната и се поставя плънката, след това се връща обратно във фурната и се пече още около 30 минути.
Поръсва се с кашкавал, градана падано или пармезан.
Фурната се загрява на 170°С с вентилатор, а тестото се намазва с четка с белтък (при печенето белтъкът ще оформи филм, който ще предпази плънката да намокри тестото при печене на киша) и се запича за 5 -7 мин. Изважда се от фурната и се поставя плънката, след това се връща обратно във фурната и се пече още около 30 минути.
Поръсва се с кашкавал, градана падано или пармезан.
Приятен апетит!
« назад