Спаначена торта с малини
Задушaваме спанака на пара за няколко минути. Отстраняваме от котлона и оцждаме много добре.
Загряваме фурната на 170oC. Взимаме форма с падащо дъно Ø20см, което покриваме с кръгче хартия за печене.
Спаначените блатове:
Смесваме оцедения спанак със зехтина и блендираме до получаването на пюре с фина текстура.
В купа смесваме двата вида брашно и бакпулвера.
В друга по-голяма купа разбиваме добре еритритола и яйцата за няколко минути. Към яйцата добавяме пюрирания спанак и разбъркваме добре.
Постепенно добавяме и брашното. Разбъркваме добре, стараейки се да не останат бучки брашно.
Изсипваме тестото във формата и печем около 40-45 минути или до суха клечка. Не отваряйте фурната преди 30-та минута!
Оставяме върху решетка за охлаждане и изчакваме докато се охлади напълно.
Малиновия блат:
Разтваряме царевичното нишесте във водата.
Добавяме царевичното нишесте. Продължаваме да бъркаме докато сместа започне да се сгъстява(около 8 минути). Сваляме от котлона и оставяме да изстине за малко.
Сглобяване:
Захващаме се със спаначените блатове докато сместа с малини се охлажда. Взимаме остър нож и много внимателно разрязваме блата на 2 части. Горният блат със сигурност ще бъде малко неравен. Използваме ножа, за да отстраним всички издатини, а трохите запазваме, защото те ще ни трябват по-късно.
Взимаме ринг за торта и ацетатна лента, за да покрием вътрешността. поставяме първия спаначен блат. Надупчваме го добре с клечка за зъби и сиропираме с около 200 мл кокосово мляко (или колкото поеме).
Идва ред на малините – те трябва да са се сгъстили още. Макар и леко топли, изсипваме ги върху първия блат. Слагаме в хладилник за около 30-40 минути, за да стегнат още.
Докато чакаме малините да стегнат, се захващаме с фростинга. В купа смесваме крема сиренето, меда и ванилията. Разбиваме с миксер на висока скорост до получаване на пухкава смес.
Изваждаме тортата от хладилника. Покриваме малиновия слой с 1/3 от крема сиренето с помощта на шпатула.
Поставяме втория зелен слой, надупчваме го и сиропираме с останалото мляко.
С остатъка от 'фростинга' и с помощта на шпатулата покриваме цялата торта.
Декорираме с останалите от горния блат зелени трохички и какаови перли.
За още по-добър вкус консумираме на следващия ден.
Приятен апетит!
« назад