0 Спаначена торта с малини | ecosem.bg

Спаначена торта с малини

Спаначена торта с малиниСпаначена торта с малиниСпаначена торта с малиниСпаначена торта с малини
Продукти
 
За спаначения блат:
 
60 г кокосово брашно
170 г еритритол
400 г спанак
5 яйца среден размер
10 г бакпулвер
100 мл зехтин да не бъде екстра върждин
 
 
За малиновия крем
 
250 г малини замразени или пресни според сезона
3 с.л. еритритол
3 с.л. царевично нишесте
20-30 мл вода
 
За белия крем (“фростинг”):
 
400 г крема сирене
40 мл мед разтопен на водна баня
1 бр ванилия на прах
 
 
Начин на приготвяне:
 

Задушaваме спанака на пара за няколко минути. Отстраняваме от котлона и оцждаме много добре.

Загряваме фурната на 170oC. Взимаме форма с падащо дъно Ø20см, което покриваме с кръгче хартия за печене.

 

Спаначените блатове:

Смесваме оцедения спанак със зехтина и блендираме до получаването на пюре с фина текстура.

В купа смесваме двата вида брашно и бакпулвера.

В друга по-голяма купа разбиваме добре еритритола и яйцата за няколко минути. Към яйцата добавяме пюрирания спанак и разбъркваме добре.

Постепенно добавяме и брашното. Разбъркваме добре, стараейки се да не останат бучки брашно.

Изсипваме тестото във формата и печем около 40-45 минути или до суха клечка. Не отваряйте фурната преди 30-та минута!

Оставяме върху решетка за охлаждане и изчакваме докато се охлади напълно.

 

Малиновия блат:

Разтваряме царевичното нишесте във водата.

Малините и еритритола слагаме в малка тенджерка на среден огън и бъркаме до пълното разтапяне на подсладителя.

Добавяме царевичното нишесте. Продължаваме да бъркаме докато сместа започне да се сгъстява(около 8 минути). Сваляме от котлона и оставяме да изстине за малко.

 

Сглобяване:

Захващаме се със спаначените блатове докато сместа с малини се охлажда. Взимаме остър нож и много внимателно разрязваме блата на 2 части. Горният блат със сигурност ще бъде малко неравен. Използваме ножа, за да отстраним всички издатини, а трохите запазваме, защото те ще ни трябват по-късно.

Взимаме ринг за торта и ацетатна лента, за да покрием вътрешността. поставяме първия спаначен блат. Надупчваме го добре с клечка за зъби и сиропираме с около 200 мл кокосово мляко (или колкото поеме).

Идва ред на малините – те трябва да са се сгъстили още. Макар и леко топли, изсипваме ги върху първия блат. Слагаме в хладилник за около 30-40 минути, за да стегнат още.

Докато чакаме малините да стегнат, се захващаме с фростинга. В купа смесваме крема сиренето, меда и ванилията. Разбиваме с миксер на висока скорост до получаване на пухкава смес.

Изваждаме тортата от хладилника. Покриваме малиновия слой с 1/3 от крема сиренето с помощта на шпатула.

Поставяме втория зелен слой, надупчваме го и сиропираме с останалото мляко.

С остатъка от 'фростинга' и с помощта на шпатулата покриваме цялата торта.

Декорираме с останалите от горния блат зелени трохички и какаови перли.

За още по-добър вкус консумираме на следващия ден.

 

Приятен апетит!

« назад