0 Козунак с квас и сладко от рози | ecosem.bg

Козунак с квас и сладко от рози

Козунак с квас и сладко от розиКозунак с квас и сладко от розиКозунак с квас и сладко от розиКозунак с квас и сладко от рози

Продукти

 

130 грама активен квас

120 грама бяло брашно 

130 милилитра изворна вода

30 грама кокосова захар

140 грама прясно мляко, топло

150 грама бяло брашно 

3 яйца

120 грама кокосова захар

400 грама бяло брашно 

30 грама краве масло

30 милилитра олио 

кората на един био лимон

100 грама сладко от ягоди

1 жълтък

10 грама краве масло

филирани бадеми

 

Приготвяне

Сложете бялото брашно (120 грама) и изворната вода (130 милилитра) в купа и оставете така за един час. Може и два. След това добавете активният квас (130 грама) и кокосовата захар.Разбъркайте, поставете стреч фолио отгоре и оставете така докато увеличи обема си 2 - 3 пъти. Препоръчваме да оставите за една нощ на стайна температура (около 24 градуса).

На сутринта (около 7 - 8 часа по - късно), добавете прясното мляко (140 милилитра) и бялото брашно (150 грама).Разбъркайте добре с лъжица, колокото да се оформи лепкаво тесто.Покрийте купата със стреч фолио и оставете на стайна температура, за да отлежи за около 3 - 4 часа.

Разбийте яйцата със захарта на пяна. Използвайте миксер за по - лесното разбиване.

След това сменете бъркалката на миксера с бъркалка за тесто и добавете квасената смес. Пуснете миксера да меси около 5 - 6 минути. След това добавете брашното с половината от мазнината. Пуснете го отново да меси около десет минути.

Ако правите това на ръка ще ви е по - трудно, но не и невъзможно. Аз предпочитам стационарен миксер, за да вкарам повече въздух в тестото. След това поставете тестото в купа и покрийте със стреч фолио. 

След 30 минути го раздърпайте внимателно като се движите по краищата. Поставете го отново в купата и покрийте с фолио.След още 30 минути повторете процедурата. И след още 30 минути - отново. Общо се повтаря три пъти. При самото раздърпване добавяйте на части и останалата мазнина. 

След това поставете тестото в купата и покрийте със стреч фолио. Оставете да втаса.Времето на втасване при мен (при 24 градуса) беше около 6-7 часа. След това настържете лимоновата кора.Разделете тестото на две, тоест - за два козунака. 

След това всяка от частите разделете на три равни топки. Всяка топка раздърпайте на фитил и сплескайте, за да може да сложите плънка. Поставете настъргана лимонова кора и няколко чаени лъжички сладко от рози и ягоди. Завийте на фитил. След това оплетете на плитка. Поставете в тавички и покрийте с фолио. 

Оставете готовите козунаци да втасат на стайна темпуратура за около 5 - 6 часа. Намажете с разбит жълтък с масло и поръсете с филирани бадеми. След това поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете около 40 - 45 минути. 

Извадете от фурната и покрийте с хавлиена кърпа. Съхранявайте в торбички от плат.

 

Приятен апетит!

 

« назад