
Сладкиш със сладко, орехи и лешници
Продукти
200 г гъсто сладко или конфитюр (в случая домашно сладко от круши и ябълки)
1/2 ч.ч. вода
1/4 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. бяло брашно Екосем
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
1 бр. ванилия
Няколко щипки махлеб (по желание)
Орехи
Лешници
Пудра захар за поръсване
50 г захар, ако сладкото не е достатъчно сладко
Приготвяне
Сладкото се смесва с водата, добавя се олиото. Ако се добавя захар към сладкото, то първо захарта се разтваря във водата и след това се добавя сладкото.
След това се добавят брашното, содата, бакпулвера, ванилията и махлеб.
Сместта се изсипва в желаната форма, намазана с масло или застлана с хартия за печене, а отгоре се нареждат орехи и лешници, като се притискат в сместта.
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 170°С за около 40 минути или до суха клечка, по която след забождане в сладкиша, не полепва от тестото.