0 Питки с квас, бяло брашно Екосем и овесени ядки | ecosem.bg

Питки с квас, бяло брашно Екосем и овесени ядки

Питки с квас, бяло брашно Екосем и овесени ядкиПитки с квас, бяло брашно Екосем и овесени ядкиПитки с квас, бяло брашно Екосем и овесени ядкиПитки с квас, бяло брашно Екосем и овесени ядки
От вечерта:
Приготвяне на овесените ядки и квас

- Овесени ядки: 
50 г фини овесени ядки 
200 г вряла вода 
Ядките се заливат с врялата вода, като съдът се покрива с капак 

- Квас: 
10 г кафява захар 
30 г квас 100% хидратация (захранен с равни количества вода и брашно)  
80 г бяло брашно Екосем 
80 г вода 

2. На сутринта: 
- Овесените ядки 
- Целия квас 
- 350 г бяло брашно Екосем 
- 100 г вода 
- 8 г сол 
- 20 г меко масло  

3. Стъпки: 
В купата на миксер се смесват всички съставки без маслото. Меси се и се оставя за почивка от 10-тина минути. След това се добавя и маслото, като се меси до усвояването му. Тестото може да бъде измесено и на ръка.  

Тестото се оставя за почивка, като се правят 2 вътрешни сгъвания през 30 минути. След като тестото е с удвоен обем, се разделя и се оформят питки, които се оставят за финално втасване (от това тесто бяха оформени 9 броя питки по около 100 г всяка). 

Преди печене питките се намазват със смес от 1 супена лъжица прясно мляко и 1 супена лъжица олио. Поръсват се по желание, например с овесени ядки или сусам. 

Пекат се под капак (в съд с капак) или свободно с или без осигурена пара и според фунциите и спецификите на фурната. Тези питки бяха изпечени за 20 минути на 230°С под капак и за още 20 минути без капак на 200°С с вентилатор. Могат да бъдат изпечени и свободно на 200°С за около 40 минути или до готовност. 

(Втасването на питките зависи от температурата на помещението, силата на кваса и др. Питките са готови за печене, когато са с увеличен обем, при лек допир не се усещат сбити участъци, а се усеща ефирност.)
« назад