
Нежен сладкиш с банан
Продукти:
1 яйце (на стайна температура)
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко (на стайна температура)
1 ч.ч. бяло брашно Екосем
1 с.л. с връх какао
1/2 бакпулвер (5 г)
1 ванилия
1 голям банан
*Чаената чаша е с вместимост 200 ml
Приготвяне:
Бананите се нарязват на кръгчета и форма с размери 21 см х 21 см. В тава се поставя хартия за печене.
Хартията се намазва с малко масло и се поръсва съвсем леко с брашно. Кръгчетата банани се нареждат плътно върху хартията за печене.
Върху бананите се изсипва кексовата смес, приготвена по следния начин:
Яйцето и захарта се разбиват с тел или миксер и се добавят последователно олиото, киселото мляко, предварително пресятото брашното, какакото, ванилията и бакпулвера. Разбърква се до гладка кексова смес.
Сладкишът се пече на 180°С в предварително загрята фурна за около 35-40 мин. и до суха клечка, прободена в средата му. Оставя се да се охлади леко и се обръща, като бананите сега ще бъдат горната част на сладкиша.
По желание:
За заливка може да се използва млечно-карамелен сос, приготвен от 100 г тръстикова захар, 100 г прясно мляко, 20-тина г масло и 1 ч.л. бяло брашно Екосем. В касеролка на котлона се бъркат до разтапяне маслото и захарта. На тънка струйка се добавя млякото, в което предварително сме добавили брашното, и се бърка до сгъстяване на соса. Поръсва се с една-две щипки сол. Може да се съхранява в хладилник за няколко дни.
« назад