
Лучник
Продукти:
500 г бяло брашно
250 мл вода
7 г мая
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
700 г лук
50 мл зехтин
1 ч. л. чубрица
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
зехтин за намазване на тавата
Приготвяне:
Предварително разтворете маята в 70 мл хладка вода със захар и изчакайте да шупне.
Пресейте брашното. Направете кладенче, в което сипете солта и разтворената мая. Добавете останалата вода и 50 мл зехтин. Омесете до получаване на меко тесто. Включете фурната на 50 градуса, сложете тестото в купа, намажете го със зехтин и го оставете във фурната докато удвои обема си. Покрийте го с капак, за да не хваща коричка.
Почистете и нарежете лука наситно. Запържете в нагорещен зехтин, добавете малко хладка вода и го задушете до омекване. Овкусява се със сол, черен пипер, червен пипер, чубрица и ситно нарязан магданоз.
След като тестото е втасало го разделете на две части. Едната част да бъде два пъти по-голяма от другата. Разточете двете топки тесто на две кори. Намажете малка тава със зехтин и в нея сложете по-голямата кора, като имате предвид, че трябва кората да е по- голяма от тавата, за да излиза от нея. После ще се използва, за да похлупи другата кора.
Изсипете цялата плънка. Върху нея сложете втората кора. Запечатайте лучника, като “залепите” останалите извън тавата краища върху долната кора. Намажете лучника с разбито яйце.
Сложете лучника в загрятата фурна на 50 градуса за 15 минути да втаса, след което усилете на 180 градуса фурна за около 40 минути, или докато лучникът придобие леко златист цвят.
След като се извади от фурната, се поръсва с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
« назад