Италиански великденски пай

Италиански великденски пай

Продукти:

За тестото:

300 г бяло брашно

40 мл зехтин

¼ чаена лъжица сол

160 мл топла вода

За плънката:

500 г пролетни растения по избор – спанак, лапад или др.

2 с.л. зехтин

1 връзка пресен лук, нарязан на ситно

250 г рикота

50 г настърган пармезан

3 ч.л. босилек

¼ ч.л. смляно индийско орехче

3 сварени яйца за плънката

6 яйца за гнездата

1 яйце за намазване на пая

сол

черен пипер

Приготвяне:

Този пай се нарича още торта Паскуалина.

Тестото:

Продуктите са достатъчни за форма с диаметър 20 см, което ще бъде идеално количество за 8 порции.

В купа изсипете брашното, солта, водата и зехтина. Замесва се меко тесто. Доомесете, докато стане  гладко и еластично. Оставете да си почине за 20-30 минути.

Плънката:

Зеленолистните се слагат във вряща вода за 2-3 минути. Отцедете ги добре, например през цедка, защото тази вода ще овлажни тестото докато паят се пече. След като изстинат се нарязват на едро с нож.

В по-голям тиган загрейте зехтин. Добавете лука и го бъркайте около минута. Добавете  зелените растения и разбъркайте с лука за 2 минути. Ако се отдели още течност в тигана, я се оставете да се изпари.

Тиганът се отстранява от котлона и към зеленчуците се добавят рикотата, пармезанът, босилекът и индийското орехче.

Нарежете сварените яйца за плънката или ги намачкайте с вилица.  Добавете ги към  плънката. Посолете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.

 

Загрейте фурната на 180 градуса.

Използвайте, ако имате форма с подвижно дъно, Покрийте дъното с хартия за печене, а стените намазнете.

Тестото се разделя на две части –  за дъното ще ви трябват 2⁄3 от тестото, а за покриване  1⁄3.

Върху леко набрашнена повърхност  разточете по-голямата част на кръг с диаметър около 35 см и дебелина около 2,5 мм.

Поставете кръга във формата. Хубаво притиснете по дъното и стените ѝ, а краищата на тестото оставете да стърчат навън от ръба ѝ.

По-малката част от тестото се разточва на кръг с диаметър 25 см и дебелина 2,5 мм.

Във формата с тестото се изсипва цялата плънка и се заглажда. На повърхността ѝ направете  6 симетрични гнезда. Използвайте черпак или лъжица за сладолед, чиято изпъкнала част се притиска в плънката. Във всяко гнездо чукнете по едно яйце. Не е проблем, ако части от белтъците на яйцата излязат от гнездатаа и покрият повърхността.

Намажете ръба на долното тесто с малко от разбитото яйце, за да може да залепне с горното тесто. Поставете по-малкия кръг върху яйцата. Постарайте се краищата му да съвпаднат със стърчащите краища на долното тесто. Слепете двете теста. Изрежете излишното тесто с ножица или нож и оформете красив борд с пръсти или с помощта на вилица.

Цялата повърхност на пая се намазва с остатъка от разбитото яйце. От изрезките тесто може да се направят декоративни елементи, които да се залепят върху горната кора. 

Печете за 60 минути на средно ниво във фурната. Може да настържете още пармезан върху горната част и да допечете.

Когато е готов се оставя да се охлади поне 30 минути, преди да се извади от формата.

Сервира се леко топъл или със стайна температура. Още по-вкусен е и на следващия ден.

 

« назад