
Хляб с чедър и броколи
Продукти:
300 г бяло пшенично брашно
40 г царевично брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
½ ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.л. смлян черен пипер
200 г настъргано сирене чедър
100 г фино настърган пармезан (отделете 2–3 с.л. за поръсване отгоре)
2 яйца на стайна температура
250 г кис. мляко
60 мл зехтин
1 чаша (около 90 г) ситно нарязани броколи
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180°C и пригответе форма за кекс (22х12 см), като я намажете с мазнина или застелете с хартия за печене.
В голяма купа бялото брашно, царевичното брашно, бакпулвера, солта, содата и черния пипер. Добавете настъргания чедър и по-голямата част от пармезана. Разбъркайте.
В отделна купа разбийте яйцата заедно с киселото мляко и зехтина.
Изсипете течните съставки към сухите и разбъркайте внимателно с шпатула, докато сместа стане равномерна. Прибавете броколите. Тестото трябва да бъде гъсто.
Прехвърлете в подготвената форма, загладете и поръсете с останалия пармезан.
Печете 55–65 минути, докато хлябът стане златист и стегнат в средата. Проверете с дървено шишче – ако излиза сухо, хлябът е готов.
Извадете от фурната и оставете да се охлади 10 минути във формата, след което прехвърлете върху решетка.
« назад