Хляб с чедър и броколи

Хляб с чедър и броколиХляб с чедър и броколиХляб с чедър и броколи

Продукти:

300 г бяло пшенично брашно 

40 г царевично брашно

1 1/2 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сол

½ ч.л. сода бикарбонат

¼ ч.л. смлян черен пипер

200 г настъргано сирене чедър

100 г фино настърган пармезан (отделете 2–3 с.л. за поръсване отгоре)

2 яйца на стайна температура

250 г кис. мляко

60 мл зехтин

1 чаша (около 90 г) ситно нарязани броколи 

 

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C и пригответе форма за кекс (22х12 см), като я намажете с мазнина или застелете с хартия за печене.

В голяма купа бялото брашно, царевичното брашно, бакпулвера, солта, содата и черния пипер. Добавете настъргания чедър и по-голямата част от пармезана. Разбъркайте.

В отделна купа разбийте яйцата заедно с киселото мляко и зехтина.

Изсипете течните съставки към сухите и разбъркайте внимателно с шпатула, докато сместа стане равномерна. Прибавете броколите. Тестото трябва да бъде гъсто.

Прехвърлете в подготвената форма, загладете и поръсете с останалия пармезан.

Печете 55–65 минути, докато хлябът стане златист и стегнат в средата. Проверете с дървено шишче – ако излиза сухо, хлябът е готов.

Извадете от фурната и оставете да се охлади 10 минути във формата, след което прехвърлете върху решетка.

 

« назад