
Тиквен сладкиш
Продукти:
1 чаша зехтин = 200 г
1 1/3 чаши захар = 230 г
4 големи яйца
2 пълни чаени чаши (около 425 г) тиквено пюре – може и от консерва (около 425 г / 15 oz)
2/3 чаша вода = 150 г
3 и 1/3 чаши (400 г) бяло брашно от спелта
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 и 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. смляно индийско орехче
1 ч.л. ванилия
1 чаша (110 г) нарязани орехи или пекани – по желание
1 чаша (200 г) шоколадови капки – по желание
захар за поръсване отгоре – по желание
Може да замените шоколада и ядките със стафиди или сушени червени боровинки.
За глазурата (по желание):
1 чаша (100 г) пудра захар
2 с.л. (30 г) разтопено масло
1 с.л. прясно мляко
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180°C.
Намазнете две форми за кекс или една по-голяма. А може да използвате сместа и да направите половината смес без ядки, а другата с ядки и шоколад. Изборът е Ваш.
В голяма купа разбийте заедно олиото, захарта, яйцата, тиквеното пюре и водата, докато сместа стане гладка и хомогенна.
Добавете сухите съставки: брашното, бакпулвера, содата, солта, индийското орехче и ванилията.
Разбъркайте до пълно смесване, без да прекалявате с бъркането.
По желание: добавете шоколадовите капки и ядките.
Ако искате да направите два различни хляба – един обикновен и един с добавки – разделете тестото на две части и сложете 3/4 чаша шоколад и 1/2 чаша ядки само в едната.
Разпределете сместа във формите и поръсете отгоре със за деликатна хрупкава коричка.
Печете за 60–80 минути или докато клечка, забодена в центъра, излезе суха.
Ако я потопите само 1 см отгоре, не трябва да има сурово тесто.
Извадете сладкиша от фурната и оставете да се охлади върху решетка.
След пълно изстиване го увийте в стреч фолио и, ако имате време, оставете да престои една нощ — ароматите ще се развият напълно, а текстурата ще стане още по-мека.
На следващия ден пригответе глазурата, като смесите пудрата захар, разтопеното масло и млякото.
Полейте върху сладкиша и нарежете на филийки.
« назад