Тиквен сладкиш

Тиквен сладкишТиквен сладкишТиквен сладкиш

Продукти:

1 чаша зехтин = 200 г

1 1/3 чаши захар = 230 г

4 големи яйца

2 пълни чаени чаши (около 425 г) тиквено пюре – може и от консерва (около 425 г / 15 oz)

2/3 чаша вода = 150 г

3 и 1/3 чаши (400 г) бяло брашно от спелта

1/2 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сода бикарбонат

1 и 1/2 ч.л. сол

1 ч.л. смляно индийско орехче

1 ч.л. ванилия

1 чаша (110 г) нарязани орехи или пекани – по желание

1 чаша (200 г) шоколадови капки – по желание

захар за поръсване отгоре – по желание

Може да замените шоколада и ядките със стафиди или сушени червени боровинки.

За глазурата (по желание):

1 чаша (100 г) пудра захар

2 с.л. (30 г) разтопено масло

1 с.л. прясно мляко 

 

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C.

Намазнете две форми за кекс или една по-голяма. А може да използвате сместа и да направите половината смес без ядки, а другата с ядки и шоколад. Изборът е Ваш.

В голяма купа разбийте заедно олиото, захарта, яйцата, тиквеното пюре и водата, докато сместа стане гладка и хомогенна.

Добавете сухите съставки: брашното, бакпулвера, содата, солта, индийското орехче и ванилията.

Разбъркайте до пълно смесване, без да прекалявате с бъркането.

По желание: добавете шоколадовите капки и ядките.

Ако искате да направите два различни хляба – един обикновен и един с добавки – разделете тестото на две части и сложете 3/4 чаша шоколад и 1/2 чаша ядки само в едната.

Разпределете сместа във формите и поръсете отгоре със за деликатна хрупкава коричка.

Печете за 60–80 минути или докато клечка, забодена в центъра, излезе суха.

Ако я потопите само 1 см отгоре, не трябва да има сурово тесто.

Извадете сладкиша от фурната и оставете да се охлади върху решетка.

След пълно изстиване го увийте в стреч фолио и, ако имате време, оставете да престои една нощ — ароматите ще се развият напълно, а текстурата ще стане още по-мека.

На следващия ден пригответе глазурата, като смесите пудрата захар, разтопеното масло и млякото.

Полейте върху сладкиша и нарежете на филийки.

 

« назад