0 ръжен хляб с квас, квас от ръж | ecosem.bg

Хляб от ръжено и типово брашно с квас

квасхляб2

За кваса :

5, 6 лъжици ръжено брашно;

изворна вода;

Приготване:

В стъклен буркан се слагат 5, 6 лъжици ръжено брашно, добавя се малко изворна вода, като сместа трябва да е с гъстотата на боза. Разбърква се с дървена лъжица. Бурканът се затваря с капачка с дупчици, за да може квасът да диша. Може да се покрие и с тензух или тънък плат. Оставя се на стайна температура, като е хубаво тя да е около 25 градуса и не на пряка слънчева светлина. В следващите дни се добавя по една или две лъжици ръжено брашно с млако изворна вода. Може да се захрани и втори път, като е хубаво да се бърка поне два пъти на ден. Така за около 5-7 дни квасът е готов. Трябва да увеличи поне един път обема си и да има много балончета. Точно в този момент трябва да се замеси тестото.

За хляба:

250 гр. типово брашно;

250 гр. ръжено рашно;

1 ч.ч квас;

1 ч.л. сол;

300 мл. вода;

2 с.л. зехтин;

 

Приготвяне: 

Квасът се разтваря в 100 мл.  хладка вода и се добвя към 500 гр. пресято брашно, слагат се 2 с.л. зехтин, 1 ч. л. сол и 200 мл.вода. Замесва се тесто за около 15 мин. като след замесването тестото се покрива с кърпа и  се оставя първоначално да втаса за 7, 8 часа,  след което се оставя за 2, 3 часа в хладилник( може и повече). Изважда се да престои на топло за около 2 часа. Може да се остави в затоплена и изключена фурна. След процаса на втасване тестото се оформя в желаната форма, намаслява се и пожелание се поръсва със семена, ядки или натрошен сухар, за по-хрупкава коричка. Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10-15 мин., след което се доопича на 150 градуса за 30 мин. Готовият хляб се изважда и покрива с кърпа за около 30-40 мин. След това е готов за консумация.

« назад