Пълнозърнести крекери
Продукти:
- 250 г пълнозърнесто пшенично брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 100 г фини овесени ядки
- 50 г ленено семе
- 25 г тиквени семки
- 25 г слънчогледови семки
- 1 с.л. сол
- 1 с.л. кафява захар
- 1 с.л. олио
- 250 мл вода
- 150 г семена за поръсване микс (сусам, мак и т.н. , според предпочитанията)
Приготвяне:
Смелете слънчогледовите и тиквените семки. След това ги смесете с овесените ядки, брашното, бакпулвера, солта, захарта и лененото семе. Съставките се разбъркват, след което се добавят олиото и водата. Омесете тесто. Готовото тесто покрийте с прозрачно фолио и го оставете на стайна температура за 30 минути.
Разделете тестото на 3 части. За по-голямо удобство разточете тестото върху хартия за печене, като предварително я поръсите с брашно. Всяка част разточете на тънка кора с дебелина около 3 мм. Намажете корите с вода и плътно ги посипете с микс семена. Притиснете леко с точилката, за да залепнат добре семената. След това моце да разрежете корите с нож по дължина и ширина, за да се получат малки крекери.
Поставете корите заедно с хартията в тава. Запечете за 30-35 минути в предварително загрята на 160 0 фурна, докато станат твърди и хрупкави. Повторете и с останалите 2 кори.
Могат да бъдат сервирани със сирене, пастет или различни дипове.
« назад