0 Меденки с бяло брашно смляно на каменна мелница | ecosem.bg

Меденки с бяло брашно смляно на каменна мелница

Меденки с бяло брашно смляно на каменна мелницаМеденки с бяло брашно смляно на каменна мелницаМеденки с бяло брашно смляно на каменна мелницаМеденки с бяло брашно смляно на каменна мелницаМеденки с бяло брашно смляно на каменна мелницаМеденки с бяло брашно смляно на каменна мелница

ПРОДУКТИ:
2 яйца
150 г захар
200 г мед
200 мл олио/зехтин
10 г бакпулвер
10 г микс от подправки – канела, карамфил, бахар, кардамон, индийско орехче, джинджифил
650 г бяло брашно смляно на каменна мелница

ПРИГОТВЯНЕ:

Поставете захарта и меда в тенджера на котлон и оставете да се разтопят на средно силен огън. Разбъркват се от време на време.
След като захарта се е разтопила напълно, се изсипва бакпулверът и подправките и всичко се разбърква. Получава се бяла смес. Прехвърлете в голяма купа и оставете да се охлади за 5-10 минути, като е хубаво да я разбърквате от време на време.
Добавете яйцата, едно по едно и накрая олиото. Разбъркайте всичко.
Добавете брашното. Когато сместа стане гъста и трудна за разбъркване, се прехвърля върху леко поръсен с брашно плот (съвсем малко количество, колкото за поръска, иначе ще станат твърди). Меси се, докато се получи меко и гладко тесто. Не прекалявайте с брашното, защото меденките ще станат твърди.
Тестото се разделя на две части и всяка от тях се опакова в свежо фолио. Приберете го в хладилник за няколко часа, за да се стегне.
Може да се замрази, но преди употреба трябва да се извади поне за един час на стайна температура.

Разточете върху хартия за печене и по желание изрежете с формички. Ако искате по-хрупкави меденки, разточете по-тънко, ако искате по-меки, разточете по-дебело.

Меденките се пекат в предварително загрята на 180°C фурна за 10-12 минути, в зависимост от това дали искате да са по-меки или по-препечени. Ако искате да са по-меки, ги изключете, когато започнат леко да се зачервяват по краищата.

« назад