Царевични питки
Продукти:
100 грама натурално бяло пшенично брашно
300 грама натурално пълнозърнесто царевично брашно
100 грама квас от боза*
400 милилитра вода
1/2 чаена лъжичка сол
*Как се приготвя квас от боза съм описала в тази рецепта!
Приготвяне:
Пресейте двата вида брашна, за да вкарате въздух.
След това добавете водата и оставете за един час на стайна температура.
След един час добавете кваса и омесете меко тесто.
При нужда добавете още вода.
Аз добавях вода, за да ми е по - лесно месенето. Избягвах добавянето на брашно.
Оставете да си почине 30 минути. Премесете.
Повторете тази процедура няколко пъти.
При последното премесване добавете солта.
Разделете тестото на равни топчета.
Ако целите да са напълно равни, използвайте кухненска везна.
Сложете хартия за печене в тава и подредете топчетата на разстояние едно от друго.
Оставете да втасат на стайна температура за 7 - 8 часа.
След осем часа те са се напукали, поне при мен беше така и нямаше нужда да им правя прорези. На снимките си личат пукнатините.
Ако при вас обаче няма пукнатини - направете.
Напълнете една купичка с вода и я поставете на дъното на фурната.
Печете на средно ниво във фурната, на 175 градуса за около 35 - 40 минути.
Не ги чакайте да изстиват, а директно взимайте парче масло и шарена сол.