х Питка венец с ементал | ecosem.bg

Питка венец с ементал

Питка венец с ементал с брашно на каменна мелница на Екосем

 

Продукти:


200 грама бяло брашно
100 милилитра прясно мляко
1 яйце
1 супена лъжица краве масло, стопено
1 чаена лъжица сол
1/4 кубче свежа мая 
1 супена лъжица кафява захар

настърган ементал


за намазване:


1 жълтък 

1 супена лъжица краве масло 

 

за поръсване:

 

настърган ементал

 

Приготвяне:


Разбийте маята с една супена лъжица захар, една супена лъжица брашно и малко вода. Оставете я да шупне. 

Разбийте  яйцата с леко затопленото прясно мляко, маслото и солта. 

Пресейте брашното два пъти и направете кладенче в средата. 

Изсипете в него шупналата мая и яйчената смес. 

Замесете тестото и го оставете за един час да втаса. 

Ако е необходимо, увеличете времето на втасване. 

Разделете тестото на осем равни части. 

Оформете на топчета с големината на орех и ги сплескайте като бисквита. 

В средата на всяко кръгче поставете настърган ементал и оформете на топче. Подредете в кръгла тава, намазана с масло и поръсена с брашно. 

Ако желаете, можете да използвате и хартия за печене, но стените на тавата трябва да намажете с краве масло, за да не залепва питката. 

Сложете една чаша, покрита с алуминиево фолио в средата на тавата. 

Аз използвах тавичка с диаметър 20 сантиметра. 

Оставете така оформената питка да втаса повторно за около 30 минути.

Намажете с жълтък, смесен с разстопено масло. 

Поръсете с настърган ементал. 

Печете в предварително загрята на 175 - 180 градуса фурна за 40 - 50 минути. Проверете за готовност с дървен шиш. 

Извадете питката от фурната, напръскайте със студена вода и покрийте с хавлиена кърпа. 

След като изстине я извадете внимателно от тавата и консумирайте с наслада.

Приятен апетит!

 

 

« назад