Еклери
Продукти:
4 яйца
125 грама бяло брашно Ecosem
125 грама краве масло
250 милилитра вода
за крема:
500 милилитра прясно мляко
100 грама кафява захар
3 супени лъжици бяло брашно
60 грама краве масло
2 милилитра течна ванилия
4 яйца
Приготвяне:
Сложете водата в малка касерола на котлона да заври.
След това добавете кравето масло и оставете да се разтопи.
Свалете от котлона и добавете брашното при непрекъснато бъркане.
Бъркайте до пълното усвояване на брашното от течността.
След това добавяйте яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане.
Трябва всяко едно яйце да се е "поело" напълно от сместа и тогава да добавяте следващото. Това е много важно при приготвянето на еклерите.
Сложете сместа в сладкарски пош и шприцовайте еклери върху хартия за печене в тава с размер 30/40 сантиметра.
Сложете тавата в студена фурна, загрята на 220-225 градуса.
Печете около 12 - 15 минути до добиване на златист загар.
Еклерчетата ще се надуят и ще усетите как започват да стават пухкави.
Изключително важно е да не отваряте вратичката на фурната при печенето.
Наблюдавайте какво се случва през стъклото.
През това време си пригответе крема като сложите прясното мляко в касерола на котлона, за да загрее.
Добавете кафявата захар, за да може да се разтопи при загряването на прясното мляко. Можете да използвате и кокосова захар - приготвяла съм еклерчетата и с такава. В момента разполагах с кафява и затова използвах такава.
След това разбийте яйцата на пяна с тел за яйца и ги добавете на тънка струйка към млякото. Бъркайте непрекъснато. Добавете и течната ванилия.
Разтворете брашното в малко вода до образуването на каша и добавете на тънка струйка към млечната смес. Бъркайте непрекъснато.
След това ще видите как кремчето започва да се сгъстява.
Дръпнете от котлона, когато достигне нужната гъстота.
Добавете кравето масло и разбъркайте.
Оставете да се охлади до толкова, че да можете да работите с него.
Прехвърлете го в сладкарски пош с подходящ накрайник и шприцовайте във всеки еклер. Подредете еклерите в тава и поставете в хладилник, за да може да стегнат.
По желание можете да полеете с шоколадова глазура.
Приятен апетит!