Две рецепти с едно тесто: Козунак с квас, червени боровинки и помело ; Козунак с квас, течен шоколад и лешници
Продукти:
200 грама бяло брашно Ecosem
100 грама активен квас
200 милилитра изворна вода
50 грама кафява захар
3 яйца
200 грама цедено мляко, домашно
20 грама краве масло
100 грама кафява захар
600 грама бяло брашно Ecosem
за плънката:
течен шоколад
сурови лешници
сушено помело
сушени червени боровинки
за отгоре:
1 яйце
30 милилитра прясно мляко
кафява захар
Приготвяне:
Пресейте 200 гр. от бялото брашно в купа.
Направете кладенче в средата и в него сложете захарта, водата и кваса.
Разбъркайте с лъжица и покрийте със стреч фолио.
Оставете да втаса. Трябва да увеличи обема си два пъти.
При мен отне около 3 часа на стайна температура около 27 - 28 градуса.
След това прехвърлете сместа в планетарен миксер и добавете останалите съставки.
Брашното (600 гр.) го добавяйте на части, а при нужда добавете още.
Месенето трябва да е продължително. Имайте го впредвид, ако ще месите на ръка.
Моят миксер меси около 15 минути. Получи се меко и седефено тесто.
Прехвърлете го на кухненският плот и оставете да си "почине" за половин час.
След това разтегнете и отново оставете за половин час. Повторете тази процедура три пъти.
Прехвърлете тестото в стъклена купа и оставете да втаса докато увеличи обема си три пъти. При мен това отне около 4 часа при температура 26 - 27 градуса.
Разделете тестото на две големи топки. Всяка топка разделете на две по - малки топки. Всяка от двете топки разточете на тънко и поръсете (намажете) с плънка.
За козунака с червени боровинки и сушено помело, нарязах помелото на парченца и поръсих заедно с боровинките.
За козунака с течен шоколад и лешници, намазах с шоколад и поръсих с лешници.
Навийте на руло всяка от частите и усучете, като мартеница.
Поставете плетеницата в тава. В този случай аз използвах една форма за кекс и една форма за терин. Поставете формите в найлонови торбички и оставете да втасат докато увеличат обема си 2 - 3 пъти.
Аз оставих да втасват през нощта при температура 20 - 21 градуса.
На сутринта (11 часа по - късно), имах идеално втасали козунаци.
Разбийте яйцето с прясното мляко и намажете козунаците. Поръсете с кафява захар.
Печете на средно ниво в предварително загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор за около 15 минути, а след това изключете ветилатора и печете още 20 - 25 минути.
След изпичане извадете козунаците от фурната и ги покрийте с хавлиени кърпи, за да изстинат.
Приятен апетит!