0 Рецепта за погача с праз и сирене | ecosem.bg

Погача с праз и сирене

Погача с праз и сиренеПогача с праз и сирене

Продукти:

за тестото:

200 грама бяло брашно
200 грама пълнозърнесто брашно
3 яйца
100 милилитра прясно мляко
20 грама прясна мая
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица кокосова захар
100 грама краве масло
180 милилитра топла вода

за плънката:

2 стръка праз лук
200 грама оче сирене
краве масло
1 жълтък

 

Приготвяне:

Затоплете прясното мляко и разтворете маята в него.
Пресейте двата вида брашна  и направете кладенче в средата, в което сложете трите яйца, маята, солта, захарта, маслото и 180 милилитра топла вода. 
Замесете меко тесто. Оформете го на топка и оставете да втаса за около 40 минути, покрито с памучна кърпа или стреч фолио.

С малко брашно премесете втасалата топка и я разточете в елипсовидна форма с дебелина 0,5 сантиметра.

Пригответе плънката като:
Нарежете праза на ситно и го задушете в масло. 
След това смесете със сирене и разбъркайте.

Покрийте тестото с плънка и го навийте на стегнато руло.
Разрежете тестото на части, като вместо на правоъгълници, разрежете под ъгъл. 
Друг вариант е да разрежете тестото на по - дълги правоъгълници, а след това всеки правоъгълник през средата по диагонал.
Подредете тестените парчета в тавичка с диаметър 20 сантиметра, която предварително е добре да намажете с краве масло. 

Оставете погачата да втаса на стайна температура за около 40 минути.
След това я намажете с разбит жълтък.

Печете на 180 градуса за около 40 минути до златиста коричка.
Готовата погача с пръз и сирене, напръскайте с вода и покрийте с памучна кърпа. 
Приятен апетит!

« назад