Плосък хляб с квас, чери домати и зелени пиперки
Продукти:
110 грама активен квас
500 милилитра изворна вода
600 грама био бяло брашно Ecosem
10 грама сол
20 грама зехтин екстра върджин
за отгоре:
клонка чери домати
1 зелена пиперка
3 черни маслини без костилка
цветове копър
2 скилидки чесън
Приготвяне:
Сложете кваса и водата в купа и смесете двете съставки заедно, докато квасът се разпредели равномерно. Добавете брашното и солта. Замесете меко тесто.
Аз използвах планетарен миксер, който оставих да меси около петнадесет минути на средна степен (около 4-5).
След това прехвърлете тестото в голяма купа, намазана с масло и оставете така без да покривате купата.
През 30 минути прегъвайте тестото с пръсти. Повторете тази процедура 4 - 5 пъти за около два часа.
Поставете тестото в купа и я покрийте със стреч фолио. Сложете я в хладилник за 12-14 часа.
След като времето мине, извадете купата от хладилника.
Прехвърлете тестото в тавичка, покрита с хартия за печене. Тавичката е с размери 30/40 сантиметра.
Оставете тавата с тестото на стайна температура, за да се климатизира за 1.5 - 2 часа.
Нарежете маслините на шайби, пиперките на тънки шайби, а след това ги разполовете.
Поставете клонката с чери домати някъде по средата на фокачата. Отстрани оформете цветя от маслини и пиперки. Подредете и цветовете копър. Разполовете скилидките чесън и ги поставете на различни места върху фокачата.
Печете в загрята на 250 градуса фурна за около 15 - 20 минути, а след това намалете на 180 градуса и доопечете.
Извадете тавата от фурната и оставете да се охлади напълно.
Нарежете на парчета и сервирайте.
Приятен апетит!
« назад