Кекс от козуначени кифлички
Продукти:
първа част съставки:
200 грама бяло брашно от спелта Ecosem
100 грама активен квас
200 милилитра изворна вода
50 грама кокосова захар
втора част съставки:
4 яйца
200 милилитра прясно мляко, топло
200 милилитра топла вода
80 грама краве масло
300 грама пълнозърнесто брашно от спелта Ecosem
300 грама бяло брашно от спелта Ecosem
150 грама кокосова захар
20 грама натурално какао 22-24%
за плънката:
тахан халва
розов локум
бял локум с шам фъстък
за отгоре:
1 яйце
30 милилитра прясно мляко
Приготвяне:
Пресейте брашното в купа.
Направете кладенче в средата и в него сложете захарта, водата и кваса (първа част съставки).
Разбъркайте с лъжица и покрийте със стреч фолио.
Оставете да втаса. Трябва да увеличи обема си два пъти.
При мен отне около 5 часа на стайна температура около 24 - 25 градуса.
След това прехвърлете сместа в планетарен миксер и добавете останалите (втора част) съставки.
Брашното го добавяйте на части, а при нужда добавете още.
Месенето трябва да е продължително. Имайте го впредвид, ако ще месите на ръка.
Моят миксер меси около 15 минути. Получава се меко и седефено тесто.
Прехвърлете го на кухненския плот и оставете да си "почине" за половин час.
След това разтегнете и отново оставете за половин час. Повторете тази процедура три пъти.
Прехвърлете тестото в стъклена купа и оставете да втаса докато увеличи обема си три пъти. При мен това отне около 6 часа при температура 23 - 24 градуса.
Разделете тестото на две големи топки. Всяка топка разделете на две по - малки топки и разточете на кръг.
Направете разрези, все едно разрязвате торта на равни парчета. Както се правят кифлички, ако сте правили.
Сложете плънка в началото на всяко парче и навийте на кифлички.
Подредете кифличките една върху друга в тавичка за терин.
Аз използвах силиконови формички и не съм намаслявала формите. Ако използвате форма от друг материал е добре да намажете с масло.
От посочените количества ще ви излязат две тавички за терин, т.е. два кекса с козуначени кифлички.
Поставете формите в найлонови торбички и оставете да втасат докато увеличат обема си 2 - 3 пъти.
Аз оставих да втасват през нощта при температура 20 - 21 градуса.
На сутринта (11 часа по - късно), имах идеално втасали козунаци.
Разбийте яйцето с прясното мляко и намажете кексовете.
Печете на средно ниво в предварително загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор за около 15 минути, а след това изключете ветилатора и печете още 20 - 25 минути.
След изпичане извадете формите от фурната и ги покрийте с хавлиени кърпи, за да изстинат.
Приятен апетит!
« назад