0 Ябълков кейк с шоколадов крем | ecosem.bg

Ябълков кейк с шоколадов крем

Ябълков кейк с шоколадов кремЯбълков кейк с шоколадов кремЯбълков кейк с шоколадов кремЯбълков кейк с шоколадов кремЯбълков кейк с шоколадов крем

Продукти:

за основата:

300 грама пълнозърнесто брашно от спелта Ecosem

10 грама бакпулвер

50 грама натурално какао 20-22% масленост

125 грама краве масло, разтопено*

100 грама кокосова захар

130 милилитра кокосово мляко*

200 грама настъргани зелени ябълки

3 големи яйца

1 шушулка ванилия

2-3 капки етерично масло от лимон

 

за пълнеж:

150 грама микс от сушено френско грозде, стафиди и цитрусови корички

30 грама натурален шоколад на калети*

 

????Можете да използвате и обикновен шоколад на блокчета. Аз предпочитам да работя с калети или какаова паста.

 

за шоколадовия крем:

200 грама течен шоколад без захар

100 грама лешников тахан

 

за декорация:

микс от сушено френско грозде, стафиди и цитрусови корички

сурови лешници

настъргана кора от био лимон

сушени ябълки

Приготвяне:

Включете фурната на 180 градуса с вентилатор и изчакайте да загрее добре. 

Пресейте брашното заедно с какаото и бакпулвера. 

Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.

Разбийте белтъците на пяна заедно с част от кокосовата захар.

След това прибавете жълтъците един по един. 

Когато сместа стане хомогенна добавете разтопеното краве масло, кокосовото мляко, ванилията и етеричното масло. Разбъркайте добре.

Добавете пресятите брашно, какао и бакпулвер. Разбъркайте добре до образуване на хомогенна смес.

Накрая прибавете настърганите ябълки и продуктите за плънката (сушено френско грозде, стафиди и цитрусови корички; натурален шоколад на калети). Отново разбъркайте добре до хомогенизиране на сместа.

 

Сложете хартия за печене в тавичка с размери 25*25 сантиметра. 

Можете де използвате тавичка по избор - например кръгла, но гледайте размерът да е сходен на 25*25 сантиметра, тоест - да не е много висока или много широка.

Изсипете сместа в тавичката и загладете добре.

Поставете тавичката във фурната и печете за 40-45 минути или до готовност.

Проверявайте за готовност с клечка за зъби или дървен шиш. 

След това извадете сладкиша от тавичката и го оставете да изстине. 

През това време пригответе шоколадовият крем. 

Сложете течният шоколад и лешниковият тахан в дълбока купа и разбъркайте сместа добре. Можете да добавите и 1-2 капки етерично масло от лимон.

Изсипете шоколадовия крем върху кейка.

Загладете добре или образувайте кръгчета с лъжицата - тип леки вдлъбнати като декорация. Отгоре поръсете с продуктите, които съм описала за декорация.

Сложете кейка в хладилник, за да стегне.

Приятен апетит!

« назад